IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Колев: Приходите в енергетиката са недостатъчни

НЕК беше натоварена с два милиардни проекта, които са "изяли" печалбата й, коментира бившият директор на ЕСО

08:44 | 15.05.14 г. 1
Валентин Колев: Приходите в енергетиката са недостатъчни

Приходите в енергетиката са недостатъчни, за да бъдат покрити разходите в системата, коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air бившият изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Валентин Колев.

Според него ребалансът е неуспешен и общественият доставчик (НЕК) е в много тежко финансово състояние. Допреди 7-8 години държавната компания е приключвала годината с печалба от 400-500 млн. лева. След това обаче тя е била натоварена с изпълнението на два милиардни проекта – АЕЦ „Белене” и хидровъзела „Цанков камък”.

Преди 3-4 години върху разходите на НЕК са натежали и двете американски централи (ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3), на които държавната компания плаща по 1 млрд. лева годишно за произведената енергия заради дългосрочните договори. „Още толкова се отделят и за производителите на енергия от възобновяеми източници”, обясни Колев.

Така НЕК плаща около 2 млрд. лева на тези производители, което представлява 60% от приходите на компанията. В същото време двете централи и ВЕИ-мощностите произвеждат около 30% от потребяваната електроенергия.

Изходът от тази ситуация е повишаването на приходите, т.е увеличение на цената на тока. Колев обаче не се ангажира с точно число и посочи, че трябват прецизни изчисления. По думите му лостовете са в ръцете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Енергийният регулатор трябва независимо да контролира дейността на всички дружества в сектора, не да се фокусира единствено върху електроразпределителните дружества, допълни още експертът.

Според него е нужно политиците да „отместят вниманието на потребителите” от енергетиката. Тя е структуроопределящ сектор, важен и за националната сигурност. В същото време произвежда едва 6-7% от брутния вътрешен продукт.

Според Колев има проблеми с разходите на хората и за много други стоки и услуги. „Цените на горивата са високи, високи са и цените на мобилните услуги, но никой не говори за това”, допълни още той.

Трябва да се повиши доверието на българските граждани в енергетиката. В момента непрекъснато се внушава, че това е сектор с проблеми, което също е проблем за енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
rumen221
преди 9 години
Истината за Енергетиката1. Инсталирани 13,8 GW - Ядрени 2,0 = 14,5%- ВЕИ (слънце, вятър, вода) 4,99 = 36%- ТЕЦ 6,8 = 49,5%2. ПотреблениеЯнуари 2013г 7,4 GW, но Внос 0,44 3. Излишъци- Изискване 2020г. е 18 % ВЕИ (системата може да понесе 300Мв.), а разполагаме с 36 % ( 1975Мв.)!4. Предстои дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW базови ТЕЦ и се качваме на черешата, а отдолу горския ще ни чака надървен5. Когато няма слънце и вятър трябват Заместващи мащности! - Още преди 10г. анализите показваха, че за да не се дестабилизира Енергийната система са допустими 300 Мв. фото- и вятърни ВЕИ. - Кои *** допустаха строежа на 1 975Мв??? ВЕЦ-овете също са възобновяем Източник (ВЕИ)...!!! Договорите с ВЕИ и Американските ТЕЦ-ове са ОМРАЗНИЩО Е ОМРАЗЕН ДОГОВОР ли?След като свалиха Садам, САЩ обявиха дълговете на Ирак за ОМРАЗНИ, ДЕНОНСИРАХА ги ЕДНОСТРАННО и България загуби 2 милиарда долара!!! Но в международното право това е ЗАКОННО, защото:1. Сключени са тайно от народа.2. Народа губи (не се възползва) от тях.3. Подписалите ги са знаели горните 1 и 2 и въпреки това са подписали!Договорите за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗКУПУВАНЕ на ток СА ОМРАЗНИ!Затова:- Или ПРАВИТЕЛСТВОТО ще ги ДЕНОНСИРА по лесния начин или Хората по трудния!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още