IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите настояват да се отменят фиксираните бюджети на болниците

Приемът на пациенти е застрашен, алармират от Българския лекарски съюз

14:37 | 15.05.14 г. 1
<p>
	Лекари в страната излязоха на протест пред лечебните заведения. Той е символичен и е в подкрепа на общоевропейския протест на лекарите. <em>Снимка: БТА</em></p>

Лекари в страната излязоха на протест пред лечебните заведения. Той е символичен и е в подкрепа на общоевропейския протест на лекарите. Снимка: БТА

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява за оттегляне на месечните финансови лимити за болниците,които бяха въведени с постановление на Министерски съвет от 29 април. Съсловната организация иска да се изясни как ще се процедира с пациентите след изчерпване на месечните лимити и как ще се плаща извършената надлимитна дейност.

Това обяви ръководството на БЛС на пресконференция днес в деня, в който българските лекари протестират солидарно със своите европейски колеги за по-добри условия на работа и повече средства за здравеопазване.

Недоволството си от рестриктивната политика на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) българските медици изразяват символично в рамките на час пред лечебните заведения.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов посочи, че досега е имало споразумение здравната каса да плаща на болниците надлимитната дейност най-много месец след извършването й, но вече такъв текст няма. Безпокойството на съюза е свързано с това, че няма яснота дали Надзорният съвет на касата ще вземе някакво решение по въпроса и с каква дата. Дотогава болниците ще продължават да трупат дългове за дейност без да знаят дали ще им бъде платена.

Райчинов обаче уточни, че за промяната е необходимо да се осигури финансов ресурс на НЗОК, за да плати надлимитните дейности.

За болниците това е състояние на системен дефицит, защото пациентите няма да имат яснота дали ще бъдат приети, а медиците – дали ще получат заплатите си, каза Райчинов. Има опасност и от въвеждане на листи на чакащите в болниците, но към момента няма нормативен документ, който урежда законово формирането на такива листи, каза още председателят на съюза.

По информация на БЛС бюджетите на лечебните заведения са намалени с по 20-25 процента спрямо миналогодишните, а директорите са изправени пред ситуацията или да покриват дългове, или да плащат заплати.

При тези разчети ще се намалява персонал и заплати, ще се трупат дългове, прогнозира Райчинов. По негови думи дефицитът в здравната каса е 400 милиона лева, като той идва от ръста на надлимитната дейност – за около 150 милиона лева, останалите са за лекарства.

Ако не бъдат предприети ясни стъпки, на 31 май лекарският съюз ще обяви как медиците ще продължат протестите. От лекарския съюз виждат няколко възможности, за да се реши въпросът с плащането на изработеното от болниците над лимитите – актуализация на бюджета или заплащане на пълния размер на здравните вноски за децата. Следващите мерки трябва да са свързани с въвеждането на адекватна система на регулация и контрол на разходите.

Ако от юни държавата започне да плаща в пълен размер вноските за децата, а не наполовина, както е в момента, това ще донесе 200 милиона лева допълнително и още 360 милиона догодина, които решават проблема с дефицита на касата, обясни Райчинов.

От пациентската организация „Заедно с теб“ подкрепят протестите и предлагат заседанията на надзора на касата  да станат открити, за да има прозрачност и да се знае кой за какво лобира. Според пациентите фиксираните бюджети отварят врата за корупция, защото надзорът решава на коя болница колко надлимитно да плати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"Според пациентите фиксираните бюджети отварят врата за корупция, защото надзорът решава на коя болница колко надлимитно да плати."------------------А пък НЕфиксираните бюджети отварят вратата за надписване на сметки:Ако има легло ще се намери болен да легне в негоhttp://represia.blog.bg/politika/2014/05/15/.1265248
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още