IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова промяна при финансирането на болниците обмисля Андреева

Пациентите ще бъдат лекувани и за придружаващи заболявания, ще се разчита на помощ от Световната банка

11:52 | 16.05.14 г.
Нова промяна при финансирането на болниците обмисля Андреева

Предстои нова промяна в модела на финансиране на болниците. Освен основното заболяване, с което пациентът е приет в болница, ще бъде лекуван и за евентуални придружаващи болести. Новият механизъм ще бъде реализиран с помощта на Световната банка. Това обяви днес в морската столица здравният министър Таня Андреева, цитирана от БТА.

По думите й промените се налагат, тъй като сега действащите клинични пътеки дават изкривен подход към лечението на пациента. Припомняме, че преди седмици управителят на Здравната каса Румяна Тодорова изтъкна като основно нарушение на лечебните заведения това, че хоспитализираните пациенти не се лекуват за придружаващи заболявания, а само за това, за което са приети.

Министърът на здравеопазването подкрепи лекарските протести, които започнаха вчера, като изтъкна, че те „наистина търпят все по-голяма преса от страна на Националната здравноосигурителна каса“.

Андреева призова Надзорният съвет на НЗОК да промени политиката си и да разпределя публичния финансов ресурс, като заплаща справедливо извършените дейности от болниците. Министърът посочи, че постановлението на Министерския съвет, с което се въвеждат лимити за работата на лечебните заведения, ще бъде променено в текстовете, които притесняват болниците. Андреева обаче не уточни каква ще бъде промяната.

Вчера ръководството на Българския лекарски съюз поиска оттегляне на месечните финансови лимити за болниците, които бяха въведени с постановление на Министерския съвет от 29 април. Съсловната организация настоява да се изясни как ще се процедира с пациентите след изчерпване на месечните лимити и как ще се плаща извършената надлимитна дейност. Лекарите започнаха символични протести в израз на недоволството си от рестриктивната политика на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Те поискаха ясен регламент, по който да се заплаща изработената надлимитна дейност на лечебните заведения, какъвто в момента липсва.

Относно твърденията на БЛС, че дефицитът на Здравната каса стига 400 милиона лева, Андреева посочи, че не е правен точен анализ за недостига и не е ясна конкретната сума. Тя увери, че ще се търсят механизми, за да могат болниците да си получат средствата. „Няма вариант лечебните заведения да не получат пари за извършени дейности, но финансите ще бъдат изплащани след строги проверки“, посочи министърът.

Финансовият министър Петър Чобанов коментира вчера, че Министерството на здравеопазването и Надзорният съвет на НЗОК работят за изготвянето на мерки, които ще намалят дефицита в Здравната каса. Мерките трябва да подобрят и ефективността при разходването на средствата в системата на здравеопазването.

Относно размера на очертаващия се дефицит Чобанов каза, че все още е рано да се прогнозира, но увери, че финансовото министерство ще намери начин да плати на болниците в преразход, така както направи в края на миналата година и осигури 27 млн. лв. за покриване на задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още