IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата по газовата връзка с Турция продължава

През следващата седмица експерти на ЕК пристигат в София заради Южен поток, съобщи икономическият министър

19:13 | 17.05.14 г. 5
Работата по газовата връзка с Турция продължава

През следващата седмица за Турция ще замине група специалисти, които да подготвят технико-икономическия анализ за изграждане на газовата връзка. Това съобщи днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след заседанието на Министерския съвет, което се състоя във Варна.

През март представители на "Булгаргаз" и на "Булгартрансгаз" подписаха с турската страна споразумението за изграждането на интерконектора с Турция. Дължината на връзката се предвижда да бъде 114 км. Крайният срок за изграждането и е 2015 г.

Идеята е газовата връзка с Турция да се финансира с европейски пари, тъй като беше квалифицирана от Европейската комисия като проект от "общ интерес".

Има възможност страната ни да бъде включена и в проекта за Трансанадолски газопровод (TANAP), който ще свързва Турция с Азербайджан.

Стойнев допълни, че все още не се знае дали българската икономика е застрашена от нова газова криза, но правителството прави всичко възможно, ако настъпи такава, страната ни да е обезпечена със синьо гориво поне за няколко месеца.

За проблемите в енергетиката Стойнев посочи, че е необходимо да се направи вътрешно ребалансиране на системата. Той уточни, че това в никакъв случай не трябва да става за сметка на крайния потребител.

За проекта "Южен поток" министърът посочи, че разговорите с Европейската комисия продължават. През следващата седмица в София ще пристигнат експерти от Брюксел, които ще се срещнат с български специалисти, както и с народни представители. 

В края на април вече се състоя още една спешна среща между министър Стойнев и енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер. След срещата Стойнев настоя, че строежът на “Южен поток” ще започне по план, докато Йотингер подчерта, че проектът за газопровод не отговаря на европейското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
- А аз викам Германия ние да я изключим. И да и напишем минусите за това, че ни торпилита подмолно. Идеята е да забавят нас, от Русия те си купуват газта и сега доста по-евтино, при значително по-високия жизнен стандарт, който поддържат.Или......Или се притесняват че, пусне ли по южен поток, Русия може да им поиска и на тях по-висока цена, т.к. вече няма да държат монополен път до Западна европа?- Егати лицемерните тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Най-интересното е че ни пишат минуси на абсолютно обективни коментари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
bgMan
преди 9 години
А Германия заплашена ли е от изключване от ЕС заради Северен Поток и заради това, че немски индустриалци са извадели Алексей Милер от забранителния списък със санкциите срещу руски официални лица???А Франция заплашена ли е от изгонване заради модерните десантни кораби Мистрал, които ще достави в края на тази година на Русия???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
deant
преди 9 години
А тези другите държави, които са подписали? и тях ли ще ги изключат? Ако е така съм навит да излезем заедно от ЕС и да си направим наше собствено съглашение, далече от цялата евробумащина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Южен Поток може да коства изключването на страната от Е.С.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още