IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилните катастрофи ни струват по 1 млрд. лв на година

Щетите се оценяват на около 2% от БВП на България

14:18 | 24.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Автомобилните катастрофи ни струват по 1 млрд. лв на година

На около 1 млрд. лв се оценяват косвените щети, предизвикани от катастрофи, върху икономиката на България, сочи нов доклад на Световната банка (СБ), цитиран от Информационна агенция "Черно море".

Организацията изтъква, че щетите се оценяват на около 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България. Към тях се причисляват както материалните щети върху автомобилите и пътната инфраструктура, така и разходите за лечение и евентуалните загуби за пазара на труда при тежко нараняване или смърт на някой от участниците в пътнотранспортното произшествие (ПТП).

В началото на май месец СБ съобщи, че с нейна помощ са ремонтирани 310 км по пътищата I, II и III клас или такива, които свързват малките населени места с големите градове. Подобрена е и пътната безопасност в 25 участъци с повишена концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Според международната институция около 70 на сто от населението на България живее в малки населени места, а чрез рехабилитацията на пътищата се намалява както времето за пътуване, така се предотвратяват сериозни инциденти.

На 23 срещу 24 май в страната са станали 27 тежки ПТП с един загинал, съобщават от МВР. Според Световната банка, ако се запазят тенденциите при жертвите на пътя, това ще се превърне в третата поред причина за смъртност в света след инфарктите и СПИН.

Повече новини от страната и чужбина четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още