IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папазов: До момента по ОП "Транспорт" не са загубени средства

Прогнозите са до края на годината да бъдат усвоени 75% от парите по програмата, уточни транспортният министър

18:35 | 18.06.14 г.
Папазов: До момента по ОП "Транспорт" не са загубени средства

До момента по Оперативна програма (ОП) „Транспорт“ 2007-2013 г. не е допусната загуба на средства и считам, че такава няма да бъде допусната и през тази година. Това заяви министърът на транспорта Данаил Папазов  по време на изслушване в парламентарната комисия по транспорт.  

По ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. са одобрени общо 115 проекта, като 21 от тях са инвестиционни. Големите проекти  на стойност над 50 млн. евро са 11, уточни Папазов. Европейската комисия (ЕК) е одобрила апликационните форми на 10 от тях.

Извършените плащания към бенефициентите вече са в размер на 60% от бюджета, с подготвените през този месец сертификати декларираните пред ЕК разходи по програмата ще бъдат 917 млн. евро. Сертифицирани и поискани за възстановяване от ЕК разходи са над 858 млн. евро, или 53% от бюджета, каза министърът.

"Прогнозата ни до края на годината е сертифицирани от ЕК разходи да достигнат 75%, или над 1,2 млрд. евро", очаква Папазов.

В резултат на изпълнението на одобрените проекти са рехабилитирани над 240 км железопътни линии и  над 140 км автомагистрали. Изградени и рехабилитирани са над 40 км пътища от първокласната мрежа, посочи още Папазов.

Сред проектите, финансирани по ОП "Транспорт", са още и двата проекта за разширяването на столичното метро.

Управляващият орган на ОП „Транспорт” е идентифицирал и някои рискови проекти. Това са  железопътните проекти "Септември – Пловдив", "Първомай – Свиленград", натрупано е и закъснение в изграждането на първите два лота на АМ "Марица" и на втори и четвърти лот на АМ "Струма".  

"Имаме уверение на Агенция "Пътна инфраструктура", че Лот 2 на автомагистрала „Марица” ще завърши тази година, а Лот 1 в края на тази или началото на следващата година. Очакванията ни са, че Лот 4 на АМ "Струма” също ще завърши през 2014 година и Лот 2 през следващата година”, обясни още Папазов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още