IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиан Вигенин: Чакаме дискусия за членството ни в Шенген още есента

По думите на външния министър ние на практика функционираме в подобен режим и сме изпълнили критериите за членство

21:19 | 01.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Кристиан Вигенин: Чакаме дискусия за членството ни в Шенген още есента

В рамките на италианското председателство е време да бъдат взети съответните решения за членство на България в Шенген. На това мнение е външният министър Кристиан Вигенин, цитиран от Dnes.bg. Според него присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство е важен въпрос за нас, по който очакваме продължаването на активните дискусии с европейските ни партньори още през есента на тази година.

„България споделя голяма част от тежестта за защита на външните граници на ЕС. В контекста на увеличен миграционен натиск върху външните граници на Съюза страната ни доказа, че е сериозен и надежден партньор, който изпълнява всички отговорности на Шенгенска държава-членка“, изтъкна министърът.

По думите му ние на практика функционираме в подобен режим и сме изпълнили критериите за членство.

Италия пое от днес след Гърция председателството на ЕС. Министърът подчерта, че за нас е важно през следващия мандат на европейските институции да предотвратим фрагментация и разделение вътре в ЕС.

Заедно с посланика на Италия у нас Марко Контичели Вигенин участва в организираната от „ПанЕвропа - България", съвместно с Атлантическия клуб, публична лекция на тема „ЕС по време на италианското председателство и къде е България".

Вигенин изтъкна, че подкрепяме намеренията на италианското председателство да постави сред основните си приоритети борбата срещу нелегалната имиграция, охраната на границите на ЕС и прилагането на общата европейска политика за убежище.

Растежът се възстановява, но безработицата остава на рекордно високи равнища, имаме повече от 26 млн. безработни в ЕС, посочи посланик Марко Контичели, очертавайки контекста, в който Италия поема председателството на Съюза.

Дипломатът открои също риска от бедност и социално изключване, енергийната сигурност, миграционния натиск и евроскептицизма. Контичели открои три приоритета на започващото председателство - растеж и заетост, права на гражданите, глобалната роля на ЕС.

В отговор на въпрос за проекта „Южен поток" посланикът посочи, че Италия продължава да го подкрепя и се надява на реализирането му, но при спазване на европейските правила.

По отношение на приемането на България в Шенген, Контичели отбеляза, че има готовност разширяването на Шенген да бъде върнато отново в дневния ред на ЕС.

Винаги сме казвали, че необходимите условия за разширяване на Шенгенското пространство към България и Румъния са изпълнени, но окончателното решение изисква единодушие, отбеляза посланикът и добави, че ще се работи с българската страна и с другите държави членки, за да се достигне до общо решение.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още