IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяването на вложителите в КТБ ще струва 1,5-2 млрд. лв.*

Народното събрание трябва да приеме законодателни промени за поемането на дълг, заяви Петър Чобанов

15:05 | 11.07.14 г. 38
Спасяването на вложителите в КТБ ще струва 1,5-2 млрд. лв.*

Спасяването на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще струва 1,5-2 млрд. лв. В такъв диапазон ще бъде държавната подкрепа за банката, обяви финансовият министър Петър Чобанов по време на извънредно заседание на бюджетната комисия в Народното събрание.

Във връзка с осигуряването на сумата Чобанов обясни, че в парламента ще бъдат внесени законодателни промени, чрез които да бъде вдигнат таванът на дълга.

Според Чобанов ликвидната подкрепа за банката може да увеличи бюджетния дефицит и страната евентуално да попадне в процедура по свръхдефицит.

На въпрос от Ивайло Московски как взетите мерки ще се отразят на бюджета, Чобанов отговори, че предложената схема ще бъде подкрепена от фиска и ще се отрази на дълга. На практика таванът на дълга ще бъде завишен.  В мотивите към законопроекта коректно ще бъде отразен дефицитът, който зависи от различните възможности на различни финансови инструменти, обясни министърът.

Ако хипотетично подкрепата е около 1,5 млрд. лв. - 2 млрд. лв., то дефицитът на начислена основа е възможно да надхвърли 3%, каза министърът. Според Чобанов процедура по свръхдефицит би била еднократно събитие и би трябвало да бъде еднократно действие, което няма да се повтори през следващата година.

Правителството може да премине към схема, по която да бъдат обезщетени само защитените вложители в КТБ. Това би струвало 3,6 млрд. лв., заяви Петър Чобанов.

Със сега предлаганите решения се цели всички вложители да бъдат защитени. Това предложение за решение е свързано със стабилността на банковата система и уверение на хората, че те няма да загубят спестяванията си.
Решението какво точно да се покрие и какви действия да се предприемат трябва да се вземе заедно, то трябва да бъде общо на всички политически сили, обясни Чобанов. Важен аспект е и какво отражение ще има взетото решение върху бюджета, заяви той.

Иван Искров е категоричен, че не може вината за случилото се в КТБ да бъде прехвърлена само на БНБ. Важно е да се има предвид, че 2,5 млрд. са новите кредити само след последната ревизия, направена от Банков надзор, посочи той. Ръководителят на БНБ обясни, че тази проверка на дейността на КТБ е извършена през март миналата година.

Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова пък обяви, че след тази проверка до юли 2014 година 60% от раздадените от банката кредити се оказват лоши.

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че разглежданият вариант за разделянето на активите на КТБ е приет добре от Еврокомисията, тъй като няма да доведе до преки негативи за икономиката.

*Актуализирано в 15:30

Всичко за КТБ може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 10 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
И аз да споделя с тебе, какво пише по други "новинарски агенции" : ако няма такъв механизъм за защита на вложенията , "доверието" (което по всеобщо мнение е единственото нещо, което крепи банковата система) се е изпарило на секундата! Трябва да решим, кое е по-важно за нас : да имаме банкова система и все пак някаква икономика (защото без банкова система ще тр. да връщаме соца ;))) или да нямаме банкова система (т.е. кръвопреносна система за икономиката) за сметка на някакви "принципи"? Горното не значи, че не трябва да има правораздаване и виновните да минават м/у капките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 20 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Искров говореше лъжи още на първатапресконференция. Личеше му още тогава ,че знае каква е истината. Сигурен съм че повечето от вас могат да се ориентират по човешкото поведение!!! Той сменяше различни тонове на бяло и жълто пред камерата и не можеше да си намери място!! На този човек ТРЯБВА да му бъде потърсена отговорност!! Първо трябва да има дела и присъди, конфискации на пари и имущество на всички по веригата, след това да се възстановят парите до 100к евро. Иначе като дръпнем заем, трябва ли да ви кажа какво ще се случи после? След 3 дена, няма да има и помен по медиите. ХОРА ИЗПРАЩАЙТЕ ДЕЦАТА СИ ДАЛЕЧЕ ОТ ТАЗИ ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 18 rate down comment 0
bigiadri
преди 9 години
Не мога да разбера какво толкова ровиха в банката ДАНС и прокуратурата преди цялата дандания,явно са имали предварителни сигнали и са си затраяли за да се изнесат тези пари ,а после виждате ли ние действаме МАКАР И МАЛКО КЪСНО! Да се проспи такава голяма кражба,значи много хора са не само за оставка ,а и за съд!Разследването обаче трябва да се води не от българи ,а от чужди западни следователи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 1
Miraka
преди 9 години
Естествено, че не ме кефи ситуацията. Обаче още по-малко ще ме изкефи да не ми върнат депозитите, които уж са били гарантирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 18 rate down comment 3
drakobg
преди 9 години
Имам една новина за теб.Държавата, разбирай правителството, няма пари.То харчи пари, които взема от теб и мен чрез данъците. Ако теб те кефи да те правят на ***, мен не.И още нещо-нали не вярваш, че е заради депозитите на обикновенните хорица.Над 90 % от депозираните пари са в депозити до 5000 лв. За техните пари е въпроса да се спасят, не за твоите депозити. Значи с едната ръка ще ти дават гарантираните депозити, а с другата ще ти вземат от заРАБотеното от теб чрез данъци, за да платят дълговете, чрез които са ти платили депозита. Мюнхауьен се хванал за косата и измъкнал по този начин сам себе си от блатото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 19 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 9 години
До редакцията и форумците. Уважаеми колеги (Хомо икономикус),предлагам да бъде стартирана анкета и дискусия за това дали трябва държавата да гарантира и влоговете над 100 000 евро в КТБ. Теза: още при сключване на договора за депозит вложителите са били наясно със закона и са знаели, че депозитите им са защитени само до 100 000 евро. Лихвата, която са получавали от КТБ е значително по-висока от пазарната, което беше потвърдено и от БНБ и коригирано. В икономиката е наложително да има по-добра възвращаемост, за поет по-голям риск. В противен случай системата излиза от равновесие. В тази логика очевидна е връзката между лихвата и риска при КТБ. Отново се стига до въпросът за приватизирането на печалбите (лихвите) и социализирането на разходите (загубите). Както стана ясно, социализирането ще стане през държавния бюджет, чрез заем, и ние всички ще плащаме за личните рискове в едно с огромните лихви на шепа хора, политици и хора на изкуството! Това трябва да се дискутира!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 0
T3
преди 9 години
Много странно как така обезщетяването на защитените вложители би струвало повече от спасяването на всички вложители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 14
alexx
преди 9 години
2009 г активи 2 млрд лв, 2013 - 7 млрд лв. Ако само с 2 млрд ощипят данъкоплатеца, пак ще е добре. ГРОБаджиите надуха балона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 18 rate down comment 4
Miraka
преди 9 години
Държавата трябва да плати, защото такъв е закона. И хората са си влагали парите, вярвайки, че закона ги защитава до 196 000 лв - не защото са тарикати или мързеливци. Ако държавата не гарантира тези пари, тя е хваната в лъжа и никой няма да и има доверие десетилетия напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Значи да пресметнем дълговете в последната календарна година:- 1 млрд. нов дълг на БЕХ- 1 млрд. нов дълг на НЕК- 500 млн. дефицит на НЗОК- 1.3 милиарда за спасяването на ***- 2 милиарда за обезщетяване вложителите в КТБ- 1.5 милиарда нов дълг за покриване на дефицита- 1.5 милиарда дълг по Южен ПатокБраво Чобанка, така се прави."В една тема по повод Дянков преди повече от година бях писал за новия ни финансов гений! :)))) Лауреат ! :))) Календареееее, къде си да чуя аргументите ти за това правителство дето толкова пламенно защитаваше!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още