IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяването на вложителите в КТБ ще струва 1,5-2 млрд. лв.*

Народното събрание трябва да приеме законодателни промени за поемането на дълг, заяви Петър Чобанов

15:05 | 11.07.14 г. 38
Спасяването на вложителите в КТБ ще струва 1,5-2 млрд. лв.*

Спасяването на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще струва 1,5-2 млрд. лв. В такъв диапазон ще бъде държавната подкрепа за банката, обяви финансовият министър Петър Чобанов по време на извънредно заседание на бюджетната комисия в Народното събрание.

Във връзка с осигуряването на сумата Чобанов обясни, че в парламента ще бъдат внесени законодателни промени, чрез които да бъде вдигнат таванът на дълга.

Според Чобанов ликвидната подкрепа за банката може да увеличи бюджетния дефицит и страната евентуално да попадне в процедура по свръхдефицит.

На въпрос от Ивайло Московски как взетите мерки ще се отразят на бюджета, Чобанов отговори, че предложената схема ще бъде подкрепена от фиска и ще се отрази на дълга. На практика таванът на дълга ще бъде завишен.  В мотивите към законопроекта коректно ще бъде отразен дефицитът, който зависи от различните възможности на различни финансови инструменти, обясни министърът.

Ако хипотетично подкрепата е около 1,5 млрд. лв. - 2 млрд. лв., то дефицитът на начислена основа е възможно да надхвърли 3%, каза министърът. Според Чобанов процедура по свръхдефицит би била еднократно събитие и би трябвало да бъде еднократно действие, което няма да се повтори през следващата година.

Правителството може да премине към схема, по която да бъдат обезщетени само защитените вложители в КТБ. Това би струвало 3,6 млрд. лв., заяви Петър Чобанов.

Със сега предлаганите решения се цели всички вложители да бъдат защитени. Това предложение за решение е свързано със стабилността на банковата система и уверение на хората, че те няма да загубят спестяванията си.
Решението какво точно да се покрие и какви действия да се предприемат трябва да се вземе заедно, то трябва да бъде общо на всички политически сили, обясни Чобанов. Важен аспект е и какво отражение ще има взетото решение върху бюджета, заяви той.

Иван Искров е категоричен, че не може вината за случилото се в КТБ да бъде прехвърлена само на БНБ. Важно е да се има предвид, че 2,5 млрд. са новите кредити само след последната ревизия, направена от Банков надзор, посочи той. Ръководителят на БНБ обясни, че тази проверка на дейността на КТБ е извършена през март миналата година.

Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова пък обяви, че след тази проверка до юли 2014 година 60% от раздадените от банката кредити се оказват лоши.

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че разглежданият вариант за разделянето на активите на КТБ е приет добре от Еврокомисията, тъй като няма да доведе до преки негативи за икономиката.

*Актуализирано в 15:30

Всичко за КТБ може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 17 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"Чобанов: Хората няма да изгубят и стотинка""Народното събрание трябва да приеме законодателни промени за поемането на дълг, заяви Петър Чобанов"Имаме страдащ от раздвоение на личността !!!!??? :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 22 rate down comment 1
Батя
преди 9 години
Мдаа. Клиентите са ни скъпи... за данъкоплатците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 28 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Нека БНБ да излезе и да каже ЗАЩО иска да вкарва хората в затвора ?Може би защото : " БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално ..." ха ха ха .... или 20 дена по-късно " ...Резултатите от прегледа на Корпоративна търговска банка говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики. Липсват, а по-вероятно е да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3,5 млрд. лв., от 5,4 млрд лева общ кредитен портфейл." .Във ВСЯКА една пирамида вярата е основното нещо което я крепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 4
vallman
преди 9 години
Вие нали се сещате, че част от кредитите са се върнали в КТБ под формата на депозити? И какво следва от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 31 rate down comment 4
Danny666
преди 9 години
ВСИЧКО Е ЛЪЖА в тази държава !!!ХОРА НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ КАК СЕ ПОДИГРАВАТ С ВАС И ВИ ЛЪЖАТ В ОЧИТЕ !Погледнете : 17.06.2014 15:38 БНБ: КТБ е с висока ликвидност и функционира нормалноЦентралната банка призова за отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения относно банковата система. По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка Българската народна банка заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка, се казва в прессъобщение на народната банка.БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално, посочват от надзорния орган.МУАХААХАААА.......който е глупав да им верва и да крепи пирамидата ...ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 1
drakobg
преди 9 години
E, и? На мен ми разбиха магазина, преди да дойде сот-а ми откраднаха стока за 50 000 лв.Застраховката не покрива всичката открадната стока, полицията вдига рамене.Да ти пратя ли сметка да ми платиш горното над застрахованата стока???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
и според мен не може да бъде скрито къде са дадени кредити те и на кого
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 2
rainmaker
преди 9 години
това обаче не са "нормални" загуби от некадърно управление.става въпрос за криминално източване:Липсват съществени части от кредитните досиета за кредитен портфейл в размер на 3,5 млрд. лв. при 5,4 млрд. лв. общ кредитен портфейл, съобщи на пресконференция Иван Искров, цитиран от БТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
Когато ви казват 2 милиарда , да се чете поне 4 милиарда . Така и не разбрахме кои са фирмите небрежно завлекли 3,5 милиарда . Документите са там , няма как да се скрие нищо , всичко е по банков път , документацията се пази . Но ако изкарат тази информация всеки ще види с кого са свързани тези фирми , а пък ще се види и какви пари са теглили същите фирми от други банки . Нали се сещате , няма как същите фирми да са окрали тази банка , пък в другите банки да са съвестни платци . Изкараха някаква частична информация , но основната пак продължават да я крият .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 2
AGK
преди 9 години
Математиката ти куца, Чобанов. Как с 1,5-2 млрд ще спасите всички вложители, а пък с 3 млрд само защитените (до 100 000 евро)????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още