IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданите ще могат да предават скрап на търговците до края на 2015 г.

Предложението беше прието на първо четене от парламентарната комисия по околна среда, от ГЕРБ обаче настояват срокът да бъде скъсен

18:23 | 16.07.14 г.
Гражданите ще могат да предават скрап на търговците до края на 2015 г.

Гражданите ще могат да предават скрап на търговците срещу заплащане до края на 2015 г. Това стана ясно днес с приемането на промените в Закона за управление на отпадъците (ЗУО) на първо четене от парламентарната комисия по околната среда и водите.

Предложението беше прието с 10 гласа "за" и 8 "въздържали се".

Според сега действащия закон от 13 юли физическите лица нямат право да предават срещу заплащане метални отпадъци на рециклиращите фирми, а трябва да ги предават безвъзмездно само на общински площадки, каквито обаче още не са изградени.

Това вдигна на протест представителите на бранша и те блокираха пътя за Турция с искане да се удължи с година този срок.

Депутатът от „Коалиция за България“ Добрин Данев обясни, че основният мотив за предложението, внесено от него и Страхил Ангелов, Георги Свиленски и Борис Цветков, е, че общинските площадки, на които трябва да се предават безвъзмездно метални отпадъци, все още не са изградени в повечето общини.

Основната цел на това отлагане е да дадем възможност в тази една година фирмите от бранша да продължат нормално работата си, а общините да имат време да си свършат работата, каза Данев.

Водихме разговори и със Столична община и те също препоръчаха да се удължи срокът за изграждане на общинските площадки, допълни той.

От ГЕРБ заявиха, че Министерството трябва да напише ясни указания, за да бъдат организирани тези площадки. В текста на закона пише "организиране", а не "изграждане" на площадки, заявиха те.

Депутатът Ивелина Василева каза, че на второ четене законопроектът ще бъде подкрепен от ГЕРБ само ако срокът за удължаване бъде скъсен до шест месеца. 

Депутатите приеха и намаляване на банковата гаранция на търговците, които обезвреждат автомобили за скрап, излезли от употреба електроуреди и изкупуващи отпадъци от опаковки, от 25 хил. на 15 хил. лв. и допълнително по 5 хил. лв. на площадка. Аргументът им е, че това е доста голяма сума, затрудняваща фирмите от сектора.

Проектът за изменение на ЗУО беше внесен на 25 юни, като само два дни след това беше оттеглен и внесен приблизително същия документ, уточняващ само, че отлагането за построяване на площадките трябва да стане до края на 2015 г., а не до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още