IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България има основание да поиска помощ от ЕК заради щетите от наводненията

Днес ще се правят огледи на щетите в Мизия, заяви главен комисар Николай Николов

09:36 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Висока приливна вълна потопи десетки къщи в Мизия. <em>Снимка: БТА</em></p>

Висока приливна вълна потопи десетки къщи в Мизия. Снимка: БТА

България има основание да поиска помощ от Фонда за солидарност на Еврокомисията заради щетите от наводненията от последните два месеца. Това каза главен комисар Николай Николов -  директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", пред БНР, по повод потопа, който в последните дни наводни Мизия.

Припомняме, че водното бедствие в Мизия бе причинено от  местната река Скът, от която се вдигна висока приливна вълна, която заля града. Водата разруши десетки къщи и потопи стотици. Над 800 души бяха евакуирани от града.

Николай Николов посочи, че вече в две трети от града има електроснабдяване, а  нивото на водата е спаднало с 50-60 см. Днес ще се правят огледи на щетите. Възстановяването на града обаче зависи и от  кметската управа, и от държавата, заяви той.

Освен от  междуведомствената комисия към Министерския съвет главен комисар Николов каза, че е възможно България да получи помощ от Фонда за солидарност на  Европейската комисия. Установените щети от предишните наводнения са приблизително 500 милиона лева.

„Това е дало основание на нашата държава да поиска официално тази помощ. Вероятно това число ще бъде надхвърлено значително, след оценката на щетите в Мизия и  региона", смята той.

Периодично проверяваме информация за изчезнали  и затрупани хора, каза още Николов.

Въпреки че ситуацията бавно се нормализира, кварталът по поречието на реката остава наводнен. Цяла нощ полицаи са охранявали наводнените къщи. Спасителните екипи са правили огледи с лодки. Акцията продължава и днес.

Информацията от вчера за загиналите в потопа е коригирана – засега е потвърдена само една жертва.

Междувременно министърът по околната среда и водите Станислав Анастасов каза пред "Нова телевизия", че не е имало аварирали язовири около град Мизия, както и неконтролируемо изпускане.

Той за пореден път каза, че от МОСВ още в петък са изпратили предупреждение до общината за жълт код и опасност от повишаване на нивата на реките Скът и Огоста.  „Мизия е регион с много голям риск от наводнение. Предупредили сме местните власти в петък”, заяви Станислав Анастасов.

По думите му язовирите се поддържат до едно санитарно ниво, под което нивото на водата не се сваля. Контролът е на собствениците на язовирите. В случая с град Мизия и 8-те язовира са общинска собственост.

Министърът заяви, че все още остава опасността реките Искър, Вит и Осъм да прелеят, ако вали. Предупреждението е за сряда и четвъртък.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още