IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира се увеличение на средствата за музеите от догодина

Това ще даде възможност за поддържане на сградите, с които музеите разполагат, твърди председателят на Националното сдружение на музеите

16:27 | 04.08.14 г.
Планира се увеличение на средствата за музеите от догодина

„От следващата година планираме увеличение на средствата за музеите - това ще са процентни добавки в зависимост от площите, които те притежават“, каза председателят на Националното сдружение на музеите в България и директор на Регионалния исторически музей в Пазарджик Борис Хаджийски пред Агенция „Фокус“.

Тези добавки ще формират нови, увеличени бюджети, които ще дадат възможност за поддържането на сградите, с които музеите разполагат, допълва той.

„В момента отпуснатите бюджети стигат единствено за работни заплати и много малко за дейности, като за ремонти, реставрационни и консервационни дейности не са предвидени изобщо“, казва Хаджийски.

Националното сдружение на музеите участва в Междуведомствената комисия към Министверството на културата, като идеята е да представи нов алгоритъм за финансиране на музеите и художествените галерии в страната.

В този алгоритъм трябва да бъдат отчетени откритите и закритите площи, броят на сградите, с които разполага всеки музей, обяснява Хаджийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още