IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започнаха да оценяват отводнените къщи в Мизия

Маркирани са постройките, които подлежат на незабавно събаряне

17:04 | 12.08.14 г.
Започнаха да оценяват отводнените къщи в Мизия

Комисия от Университета за архитектура и строителство, както и експерти от Столичната община направиха оценка на току-що отводнените къщи в Мизия, съобщи БНТ.

С червен спрей са маркирани постройките, които подлежат на незабавно събаряне, в жълт цвят са сградите, които веднага трябва да се укрепят, а в зелено са тези, които са годни за живеене.

Въпреки че щетите са огромни, хората ще получат минимални обезщетения, според данъчната оценка на имотите.

Затова от общината настояват да се търсят виновните за бедствието докрай, за да се изплатят реалните щети на хората.

Междувременно продължава проверката на язовирите в съседните общини Хайредин и Борован, за които се смята, че са виновни за потопа. По-рано днес кметът на Мизия заяви, че е възможно наводнението да е причинено от скъсана стена на язовир.

От общинската комисия обаче смятат, че това са само част от проблемите, тъй като всички изкуствени водоеми по веригата от Враца до Мизия са били пълни на 100% и с неработещи изпускателни кранове. Заради това не са могли да изпълнят ролята си на буфер и да поемат приливната вълна след дъждовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още