IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще подкрепи програма за възстановяване и превенция срещу бедствия в Мизия

Оценката на щетите в региона продължава

20:22 | 13.08.14 г.
ЕК ще подкрепи програма за възстановяване и превенция срещу бедствия в Мизия

Европейската комисия ще подкрепи комплексна програма за възстановяване и за превантивни мерки срещу друго бедствие в региона на Мизия. Това коментира еврокомисарят по реакцията при кризи и хуманитарна помощ Кристалина Георгиева, която посети днес възстановяващия се от бедствието град, съобщава БТА.

Георгиева съобщи, че до 12 седмици ще стане ясно дали щетите в региона надхвърлят 41 млн. евро, за да се кандидатства за помощ от фонда за солидарност на Европейския съюз (ЕС).

По първоначални данни нанесените щети от поройните дъждове и последвалите наводнения в област Враца са за 30 млн. евро, посочи областният управител Венцислав Василев. В тази сума обаче не влизат щетите в общините Бяла Слатина и Мизия, тъй като оценката е в процес на осъществяване.

Трябва да започне и оценка на състоянието на земеделските земи, тъй като Мизия и повечето засегнати общини са селскостопански райони, отбеляза още еврокомисар Георгиева.

В бъдещата програма за превенция на е необходимо да се предвидят мерки, които да възстановят земите. За тази цел трябва да се използват инструменти от различните програми по подписаното преди дни Споразумение за сътрудничество с ЕС, коментира още тя.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов посочи, че днес на заседание на Министерския съвет е взето решение за деблокиране на Държавния резерв и вече са доставени лопати, ботуши и друго оборудване в наводнения град. Той допълни, че е издал специална заповед за допълнителни мерки за опазване на имуществото на хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още