IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шестима министри декларираха конфликт на интереси

Премиерът и четирима министри скриха данни от декларациите си

16:56 | 14.08.14 г.
Шестима министри декларираха конфликт на интереси

Премиерът Георги Близнашки и четирима министри се възползваха от правото си по закона за защита на личните данни да скрият декларациите си за конфликт на интереси.

Шестима от служебните министри пък са декларирали несъвместимост с постовете, които заемат, което трябва да отстранят до 1 месец.

Декларациите бяха публикувани на сайта президентството.

По закон министрите не могат да заемат друга държавна длъжност, да развиват търговска дейност, да участват в управата на неправителствени организации, както и да упражняват свободна професия освен научна и преподавателска дейност.

Премиерът Близнашки и министрите на образованието Румяна Коларова, на здравеопазването Мирослав Ненков, на транспорта Николина Ангелкова и на външните работи Даниел Митов са се възползвали от становище на Комисията за защита на личните данни от 2009 г., според което хората на публични длъжности могат да поискат декларацията им по закона за конфликт на интереси да не се публикува, ако декларират това заедно с подаването на самата декларация.

Така че в публикуваните документи техните декларации са без данни.

Несъвместимост с министерския пост заради участие в неправителствени организации и търговски дружества са декларирали вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов, вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова, както и министрите на икономиката Васил Щонов, на културата Мартин Иванов, на отбраната Велизар Шаламанов и на спорта Евгения Раданова.

Христо Иванов е посочил, че с протокол номер 13 от 1 април 2014 г. е заличен от Софийската адвокатска колегия като адвокат.

Военният министър Велизар Шаламанов пък е в неплатен отпуск от редовното си работно място в БАН.

Илияна Цанова декларира, че е председател на борда на директорите на инвестиционен фонд, регистриран в Люксембург.

Мартин Иванов е член на Младежки евроатлантически пакт и на Института за съвременни дигитални архиви.

Радонова е посочила, че е член на орган на управление или контрол на търговско дружество, без да уточни заеманата позиция, нито фирмата.

Васил Щонов декларира, че е член на Съвета на директорите и на Управителните съвети на няколко кабелни оператори.

Министрите са длъжни да подадат и втора декларация - за наличие или отсъствие на частен интерес. За тях обаче срокът е до 30 дни от встъпването в длъжност.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още