IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70 къщи в Мизия са необитаеми, 206 - за пълен ремонт

Едва 53 от проверените 416 сгради стават за живеене, твърди заместник-кметът Николай Нековски

18:08 | 16.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тежки месеци предстоят за хората в Мизия заради наводнението, което потопи града преди две седмици. Десетки къщи са необитаеми, а стотици трябва да се ремонтират основно, за да може да се живее в тях. Това стана ясно от думите на зам.-кмета на града Николай Нековски.

"Тежка есен ни очаква в Мизия, а най-вероятно още по-тежка ще и зимата", каза Нековски пред радио „Фокус”. Той съобщи, че от проверените досега 416 имота има около 70 къщи, в които изобщо не може да се живее. 206 къщи са оценени с жълта точка – тоест нужен им е тотален ремонт, за да могат да са годни за живеене. 

Това обаче е само моментната ситуация, а има да бъдат проверени условията в още 250 имота.

От проверените имоти само 53 са годни за живеене и то след изсушаване, след изхвърляне на цялата покъщнина, казва Нековски. Той уточни, че в проверените досега 416 имота живеят 1165 души.

Междувременно БНР съобщи, че в Мизия имат спешна нужда от още доброволци и транспорт, с който да бъдат извозени едрите боклуци. Покъщнината от наводнените домове на пострадалите след потопа в Мизия се извозва с шест камиона и три фадроми, осигурени от Общината, но са необходими още транспортни средства.

В Мизия днес са пристигнали 28 нови доброволци, но има нужда от още работна ръка.

Проблем в бедстващия град продължават да са високите подпочвени води. В много от отводнените къщи водата отново избива. Последващо изпомпване носи риск за сградите, обясниха от Кризисния щаб.

Още новини за страната четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още