IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: В кореспонденцията по “Южен поток” няма нищо притеснително

Според бившия икономически министър не е нормално да се показва кореспонденция между партньори

12:25 | 07.09.14 г. 3
Стойнев: В кореспонденцията по “Южен поток” няма нищо притеснително

В разсекретените документи от кореспонденцията по проекта „Южен поток” няма нищо притеснително, каза бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

„Считам, че не е нормално да се показва кореспонденция между партньори. Не намирам това за нормална практика”, коментира още Стойнев.

Преди дни Министерството на икономиката и енергетиката публикува няколко документа, свързани с изграждането на газопровода, които са от тази година.

Бившият икономически министър добави, че служебният кабинет може да публикува и останалата част от кореспонденцията, но отбеляза, че така се руши доверие.

В едно от писмата от Стойнев до руския му колега Александър Новак става ясно, че през април руското посолство е изпратило нота с приложено писмо на Новак, в което той пита какво се е случило с постигнатите договорености от руско-българската работна група в края на януари. От отговора на Стойнев става ясно, че руската страна е предлагала промени в българското законодателство.

„Първо, става въпрос за работна група. Става въпрос и за различни варианти. Това не означава, че предложенията, които са разгледани в работната група, вече са приети”, обясни Стойнев. По думите му нормално е, когато има един мегапроект, да има съгласувателна процедура със съответния партньор. „Така се прави в цял свят”, каза той.

Промените бяха приети на първо четене в парламента.

„Има разлика между първо и второ четене. Тези инициативи запълваха дупки в българското законодателство. Така че не виждам нещо, което до момента е липсвало в българските закони, да бъде толкова притеснително”, обясни Стойнев.

Той отбеляза, че междувременно в кореспонденция до еврокомисаря Гюнтер Йотингер той е поканил европейски експерти в България за обсъждане на въпросните инициативи.

Стойнев беше категоричен, че никой не е диктувал условия на България. В отговор на въпроса защо трябва да се обсъждат с Русия промени в българското законодателство, което би следвало да се синхронизира с европейското, той отбеляза, че в случая става въпрос за газопровод, който започва от трета страна.

Всички публикувани документи може да видите тук

Темата за проекта "Южен поток" може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Прав е човека, ако разглеждаме кореспонденцията, като комуникация между Русия и Задунайската и губерния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 5
moderebov
преди 9 години
Мръсен национален предател! Зад гърба на народа продаваш страната на Русь!Прокурора ни е политическа ***, инак такива като тоя да гният в затвора отдавна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 6
Tony
преди 9 години
Е няма! То и без това министерство не е министерство на икономиката и енергетиката, а е само министерство на енергетиката и то само на руската енергетика.и ти си бил руски министър, а не български
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още