IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За незабавно изплащане на задълженията към въгледобива настоява минната камара

Дълговете към въгледобивните дружества са около 200 млн. лева, организацията предупреждава и за фалити в открито писмо до икономическия министър

18:56 | 19.09.14 г.
За незабавно изплащане на задълженията към въгледобива настоява минната камара

За незабавно разплащане на задълженията към въгледобивните дружества, които възлизат на около 200 млн. лева, настояват от Българската минно-геоложка камара.

В писмо до служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, изпълнителните директори на Националната електрическа компания (НЕК) и Българския енергиен холдинг (БЕХ) Екатерина Истаткова и Жаклен Коен и медиите от Камарата настояват и да не се допускат прекъсвания на тока към подземните мини, както и Министерството на икономиката да разработи пътна карта  за преструктурирани на енергийния отрасъл с оглед на общата политика на Европейския съюз (ЕС) и интеграцията на енергийните пазари до средата на 2015 г.

Заради дългове на Националната електрическа компания през последните два дни се провеждаше ефективен протест на миньорите в мина "Черно море", които не бяха получавали заплати от юли. Днес обаче НЕК преведе 500 хил. лева на "Топлофикация Сливен", задълженията към работниците бяха разплатени и протестът приключи.

Вчера икономическият министър Васил Щонов посочи, че НЕК е плащала повече на Сливенския ТЕЦ в сравнение с другите контрагенти и дружеството разполага със средства, за да се разплати с добивното предприятие.

“През последните три-четири години наблюдаваме с огромно безпокойство развитието на сектор Енергетика, който е гръбнакът на нашата индустрия. Близо 40% от енергийното производство у нас е на база на българските въглища”, посочва се в писмото.

“За съжаление, след като беше приватизирана голяма част от системата на енергетиката, бяха оставени непазарни зависимости и регулации, които категорично пречат на  пазарните отношения в тази система. Това е една от основните причини за тежкото състояние на сектора в момента”, посочват още от Камарата.

“Очевидно, че нормалните инструменти за регулиране на отношенията в сектор Енергетика като браншови съвети за тристранно сътрудничество, междуфирмена кореспонденция и други подобни подходи не са ефективни”, коментира още браншовата организация.

Според Камарата спирането на електричеството за подземните мини, независимо от търговски и каквито и да е други взаимоотношения, е недопустимо. Това се случи преди две седмици в „Мина Черно море” и преди три години в „Мина Балкан 2000”, припомня се в писмото.

“Това сериозно застраши живота на 27 миньори, които останаха под земята за няколко часа без вентилация, осигуряваща достъп до въздух, в среда, която е взривоопасна. Случая в „Мина Черно море” е аналогичен”, подчертават от Минно-геоложката камара.

“В момента, както и по същото време миналата година, всички въгледобивни дружества, без изключение, се задъхват при изплащането на възнагражденията на миньорите, а в някои от тях, като „Мина Черно Море”, миньорите са без заплати втори месец. Причината е огромната взаимна задлъжнялост на ТЕЦ, НЕК, БЕХ и всички участници по веригата”, подчертава се в писмото, като се допълва, че не става въпрос само за трудови възнаграждения.

“В една нормална икономическа среда компаниите трябва да имат средства не само за заплати, а за разплащане с доставчици, средства за подготовка на предстоящия зимен период, средства за инвестиции и т.н. Ситуацията, в която се намират въгледобивните дружества, е извън всяка икономическа логика и нещо като омагьосан кръг”, подчертават от Камарата.

От една страна, за да се осигурява електричество и отопление на населението, от тези дружества се изисква да спазват стриктно графиците си за доставка на въглища, но от друга страна плащанията към тези дружества се просрочват с месеци, дори години. Поддържането на такъв вид производство е невъзможно при тези условия, заключават от Камарата.

Организацията предупреждава, че ако продължат неритмичните разплащания по енергийната верига, въгледобивните дружества ще изпаднат във фалит и ще спрат доставките на енергийни суровини.

“Това означава срив в цялата икономика на страната, тъй като ще бъдат засегнати абсолютно всички сектори на икономиката и населението ще бъде поставено в режим на доставки на електрическа енергия. Тези загуби за страната ни не могат да бъдат оценени към момента”, пише в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още