IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симпатизанти дариха близо 200 хил. лв. на партиите за вота

Гражданите могат да подават денонощно сигнали за нарушения на изборния процес

15:04 | 23.09.14 г.
Симпатизанти дариха близо 200 хил. лв. на партиите за вота

Симпатизанти са направили  350 дарения на участващи в предизборната кампания партии, като паричните са в размер на 192 213 лв. Тази информация на Сметната палата беше представена от експерти на институцията на редовното заседание на Изборния борд.

В това число не са включени средствата на кандидатите и членовете на инициативните комитети, предаде БТА.

Общо безвъзмездно предоставените имущество и услуги са 190 - 162 бр. движимо имущество, 4 бр. недвижимо и 24 предоставени услуги.

От днес на телефон 02 982 22 32 гражданите могат да подават денонощно сигнали за нарушения на изборния процес.

За същата цел МВР предоставя и номер на факс - 02 982 56 46, съобщи експерт от главната дирекция "Охранителна полиция" в МВР.

До момента получените в МВР сигнали във връзка с изборния процес са 29, образуваните досъдебни производства са шест, а 160 са съставените протоколи. На тел. 112 са получени 19 сигнала от граждани, свързани с нарушения на изборния процес.

Представители на администрацията отбелязаха, че за чужбина са отпечатани 400 000 бюлетини, а за страната 7 575 000.

Представители на граждански организации акцентираха върху възможността за проследяване на движението на бюлетините до прибирането им след гласуването в районните избирателни комисии.

Членовете на Изборния борд дискутираха днес основно начина, по който се оповестяват изследванията на социологическите агенции в медиите. Професор Михаил Мирчев отбеляза, че много често се нарушава изискването да се отбелязва кой поръчва проучването, кой е изпълнител и източникът на финансиране.

Освен това е необходимо да са посочени и данни по утвърдени стандарти като датата, в която е набрана информацията, колко души са обхванати, как е набирана информацията и дали изследването е представително. Той призова ЦИК и СЕМ за спешна реакция в тази посока.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още