IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегията за адаптация към климатичните промени е на финален етап

Наличието й е предварително условие за усвояване на средствата от фондовете на ЕС през новия програмен период

12:55 | 26.09.14 г.
Стратегията за адаптация към климатичните промени е на финален етап

Работата по Стратегията за адаптация към климатичните промени е на финален етап, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Наличието на Национална стратегия за адаптация е предварително условие за усвояване на средствата от фондовете на ЕС през следващия програмен период, припомнят от МОСВ.

Предвидено е най-малко 20% от бюджета на ЕС да е предназначен за дейности по климата, като част от тях ще бъдат изразходвани за мерки в областта на адаптацията.

Екоминистерството координира разработването на поредица от документи, с които ще се финализира и вторият етап по изготвяне на цялостната Национална стратегия за адаптация (НСА).

Стратегията ще обхваща периода до 2030 година. Основната й цел е намаляване уязвимостта на страната ни от климатичните промени и подобряване капацитета за адаптиране на природните, социалните и икономическите системи към неизбежните негативни въздействия от изменението на климата.

Предвижда се в нея да са включени пакет от документи, които се разработват съвместно с отделните ведомства, а подготовката им се координира от екоминистерството.

През първия етап от подготовката е разработен рамков документ, който дава оценка на риска от най-характерните за нашия географски район природни бедствия на базата на климатични модели и сценарии за България. Секторите, които обхваща рамковият документ, са: селско стопанство, води, градска среда, енергетика, транспорт, строителство и инфраструктура, екосистеми и биоразнообразие, човешко здраве и туризъм, като е обърнато внимание и на трансграничното сътрудничество по въпроси, свързани с въздействието на климатичните промени.
 
Вторият етап от Стратегията ще надгради събраните и оценени данни и чрез формулиране на икономически анализ и конкретни мерки ще даде цялостния облик на стратегическите действия, които да намалят уязвимостта на страната ни от последиците от изменящия се климат. 


 
Цялостната стратегия за адаптация ще включва и разработеният вече финансов анализ за управление на риска и застрахователни опции за подпомагане на адаптацията към изменението на климата в България“. Той е изготвен с финансовата и техническа помощ на Световната банка. Целта му е да анализира ролята и значението на застрахователния бизнес за превенция на рисковете, които настъпват в резултат от изменението на климата и предприемането на мерки за адаптация.
 
В настоящия проект на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ е предвидена отделна приоритетна ос 4 „Превенция и управление на риска от наводнения“, която има пряко отношение към политиката в областта на адаптацията към климатичните промени. По тази ос е предвидено инвестирането на средства в:

- Създаване на Национална система за управление на водите в реално време чрез проектиране и изграждане на системи за подобряване прогнозирането и ранното предупреждение при риск от наводнения;

- Мерки за въвеждане на решения за превенция и управление на риска от наводнения, в т.ч. екосистемно базирани решения;

- Изпълнение на проучвания и оценки във връзка с втори Планове за управление на риска от наводнения (ПУРН) за периода 2022-2027 г.;

- Изпълнение на демонстрационни/пилотни проекти, свързани с превенция и управление на риска от наводнения.
 
Предвидените мерки по приоритетна ос 4 на Програмата се насочени към осигуряване на устойчивост към бедствия, предотвратяване на риска за човешкото здраве и околната среда, както и ограничаване на последствията от наводненията. Изпълнението на някои от мерките от приоритетна ос 3 „Натура 2000 и биоразнообразие“ също ще допринесе за адаптация към климатичните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още