IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Христова: Отсъстват предпоставки за висока изборна активност

Много от проблемите ни идват от липсата на морал и ценности при политиците, коментира политическият психолог

09:13 | 03.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
А. Христова: Отсъстват предпоставки за висока изборна активност

В предизборната кампания отсъстват предпоставките за висока изборна активност, заяви пред БНР политическият психолог Антоанета Христова, която е и директор на Института за изследване на населението и човека при БАН.

„По принцип хората участват в избори, когато имат перспектива и някой им дава решение на проблемите – така избирателите имат увереност, че могат да се справят. Това са обикновените, нормални и човешки правила, на базата на които правим избори. Сега те отсъстват. Тези правила, които предопределят активност, отсъстват в нашата среда“, коментира тя.

Въпреки обещаната от социолозите относително висока избирателна активност, Христова не е уверена, че на 5 октомври ще има такава.

„Хората се чувстват в ситуация без изход и не знаят накъде да се обърнат“, каза тя.

Според нея след многото негативни събития у нас като наводненията и след като наяве излязоха много истини за политиците, "мръсотията изплува на повърхността и става много видима". Така дори по-оптимистично настроените са станали реалисти.

„Много е важна активността, защото тя ще предопредели нова конструкция. Сега много от проблемите ни идват от липсата на морал и ценности при политиците“, допълва  Антоанета Христова.

Тя обаче отчита, че политиците са успели да деморализират коректива на гражданите, които са искали да постигнат контрол и промяна.

„Образованието и знанието за това как бихме могли да променим конструкцията, може да накара хората да гласуват с отвращение“, смята тя.

Според Христова, трагедията в Горни Лом  допълнително ще засили усещането за песимизъм в страната. Тя предположи, че ще има общ ефект за намаляване на избирателната активност, което ще засегне всички политически сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още