IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гласуваме на втори предсрочни избори в рамките на година и половина

6,87 млн. души имат право на глас в изборите за 43-то Народно събрание, а за българите в чужбина ще бъдат открити 427 секции в 59 държави

07:01 | 05.10.14 г.
Гласуваме на втори предсрочни избори в рамките на година и половина

Точно в 6 часа тази сутрин, с отварянето на изборните секции, започна изборният ден, в който българите ще дадат своя глас за избор на новите 240 депутати, които да ни представляват в 43-то Народно събрание.

Това е вторият предсрочен вот в рамките на година и половина, а правителството, което ще бъде съставено след вота ще бъде петото, след двете служебно назначени от президента Росен Плевнелиев. 

Секциите ще бъдат затворени в 19 часа и едва тогава социологическите агенции ще имат право официално да оповестят първите изборни резултати, базирани на exit poll-овете. Официалните резултати ще бъдат обявени от ЦИК през следващата седмица и тогава ще започнат и сметките за новото правителство. 

Според списъците, изготвени от ГД ГРАО, за тези предсрочни избори право на глас имат 6,87 млн. души.  За нормалното протичане на изборите ще следят над 17 хил. наблюдатели, като 69 от тях са от международни организации.

Над 20 хил. служители на Министерството на вътрешните работи пък ще осигуряват реда в днешния изборен ден.

Служителите на МВР са длъжни да реагират при нарушения на изборния процес, припомни преди дни Асоциация „Прозрачност без граници”. От организацията публикуваха и списък със съмнителни практики, които са признак за опити за купуване на гласове и манипулации. На първо място от Асоциацията посочват, че избирателите трябва да гласуват необезпокоявано.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) пък припомниха и самата процедура за гласуване. При влизането в избирателната секция данните на избирателя се вписват в списъка, а член на комисията откъсва пред него бюлетината от кочана и я подпечатва с печата на комисията. Така избирателят вече е готов да изрази своята воля в "тъмната" стаичка.

Люпитна подробност е, че за тези избори ЦИК обяви за забранени т.нар. "селфита" в тъмната стаичка. Снимката, както и всички начини за разкриване на тайната на вота, правят бюлетините недействителни, предупреждават от Комисията. 

Гласуването и тази година е с интегрална бюлетина, в левия край на която, в квадратче, се зачертава номерът на партията, а в десния, чрез отбелязване на номер в кръгчето, избирателите ще могат да изразят своите предпочитания към някой от кандидатите в листата на партията, която подкрепя. Липсата на отбелязана референция означава, че избирателят подкрепя подредбата в листата, направена от партиите.

Бюлетината се сгъва от избирателя. В долния десен ъгъл тя има номер, който ще бъде сравнен с поредния номер в кочана преди бюлетината да бъде подпечатана повторно и пусната в урните.

Вотът на избирателите се отбелязва единствено с химикал, пишещ със син цвят, и със символите X или V, припомнят още от ЦИК. Бюлетини с други символи, рисунки в полетата, както и задраскани повече от една партия и една референция ще бъдат обявени за недействителни. 

За втори път след изборите за Европейския парламент през май ще се проведе и експериментално машинно гласуване. Този път то ще се състои в общо 300 секции в пет изборни района.

Българите, живеещи в чужбина, също ще могат да упражнят правото си на вот – открити ще бъдат 427 секции в общо 59 държави. Най-много те са в Турция (136), САЩ (42), както и Великобритания и Испания (по 41). 19 са секциите за българите, живеещи в Германия и 15 – за живеещите в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още