IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7,81% е избирателната активност към 10:30 часа

По-малко гласоподаватели са отишли до урните спрямо предишните парламентарни избори, съобщават от ЦИК

12:24 | 05.10.14 г.
7,81% е избирателната активност към 10:30 часа

Избирателната активност към 10:30 часа е 7,81%, което е по-ниско спрямо предишните парламентарни избори през май 2013 година. Това се варнява на 509,2 хил. избиратели, съобщи пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

Той уточни, че преди година и половина към този час активността е била 12,7 на сто.

Към 10:30 часа тази сутрин най-висока е активността в 14 избирателен район (Пернишко), където са гласували 11,39% от имащите право на глас. На обратния полюс е ситуацията в 16 избирателен район (Пловдив – град), където активността е едва 4,41%.

По данни на Министерството на външните работи (МВнР) към 10 часа в чужбина са гласували 3 242 българи. Най-много наши сънародници са гласували в Турция – 1 740. Към 10 часа българско време в Испания са гласували 229 души. Гласувалите в Австралия са също 229, в Гърция – 203, в Афганистан – 169, а във Франция са 107. Навсякъде изборният ден протича без нарушения. 

До този момент няма сериозни нарушения на изборното законодателство и в България, коментира още говорителят на ЦИК. Получени са сигнали, част от които са за нарушения в секционната комисия, недопускане на наблюдатели на партии, както и за публикуване на междинни резултати от вота и агитация.

Андреев коментира и един казус, който възникна тази сутрин – невъзможност за гласуване за студенти, чиито студентски книжки са задържани за заверка. Избирателната комисия признава и издадените удостоверения от университетите за достатъчно доказателство, че гласоподавателят има право да гласува в населено място, различно от постоянния му адрес.

От ЦИК публикуваха на страницата си още и решение, с което призоваха университетите да създадат организация и да бъдат върнати студентските книжки на студентите, които искат да гласуват днес.

Според данните от exit poll-овете на „Галъп” избирателната активност към 10 часа е 9%, което също е по-ниско спрямо данните за предишните парламентарни избори – 11,5%. Пред националното радио от агенцията посочиха още, че активността е близка до данните за изборите за Европейски парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още