IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФЗ приема заявки за компенсации на засегнатите от руското ембарго фермери

Помощта се изплаща за необрана или изтеглена от пазара продукция

13:31 | 08.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ДФЗ приема заявки за компенсации на засегнатите от руското ембарго фермери

В областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) от днес до 15 октомври се приемат заявки за компенсации от производители, засегнати  от руското ембарго, съобщиха от Фонда.

Фермерите ще кандидатстват за плащания по схемата „Временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете”.

Помощта се изплаща за необрана или изтеглена от пазара продукция. Документите се подават по адрес на регистрация на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица.

Заявки за плащане могат да подават производителите на плодове и зеленчуци, чиито заявления за намерение са нотифицирани до ЕК, получили са одобрение на намеренията за участие и са подали исканията за прилагане на мерките „изтегляне от пазара" и "небране" в областните дирекции на фонд „Земеделие“, а дейностите по тях са изцяло изпълнени и проверени от Техническия инспекторат на Разплащателната агенция.

Субсидиите по извънредната схема ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 година.

При изтегляне от пазара плодовете и зеленчуците могат да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода.

Продукцията може да се използва и като храна за животни.

При мярката "небране" насажденията се унищожават на полето.

Общият бюджет по мерките "изтегляне от пазара" и "небране" за всички държави-членки на Европейския съюз е 125 млн. евро и допълнителни 30 млн. евро за праскови и нектарини.

С тези средства се подпомагат производителите на домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, малини, десертно грозде, сливи и праскови и нектарини.

Схемата беше обявена на 18 август заради руското ембарго върху вноса на храни от Европейския съюз. Тъй като бюджетът й вече е разпределен, ЕК изготви нова схема за подпомагане на производители на плодове и зеленчуци, пострадали от руското ембарго за вноса на храни и селскостопански стоки. По нея ще бъдат отпуснати допълнителни 165 млн. евро и за първи път помощ ще получат производители на портокали и мандарини. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още