IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките зеленчуци ще продължават да конкурират българското производство

Без изравняване на плащанията по ПРСР винаги в България ще се търсят гръцки плодове и зеленчуци, смята експерт

16:04 | 10.10.14 г. 1
Гръцките зеленчуци ще продължават да конкурират българското производство

До 2020 година гръцките зеленчуци ще продължат сериозно да конкурират производството на българските фермери. Това стана ясно на презентация на европейската селскостопанска политика.

Една от причините е, че в Гърция интензитетът на подпомагане на обработваемите земеделски площи е 2,7 пъти по-голям спрямо този в България. Директните плащания, които българските стопани ще получат от 2015 до 2020 година, са 4,5 милиарда евро, докато в Гърция тази сума е 12 милиарда евро за същия период при положение, че там имат с 10 на сто повече обработваема земя. Тези изчисления направи Йордан Великов, независим експерт в областта в Общата селскостопанска политика. 

Той посочи още, че по Програмата за развитие на селските райони от 2014 до 2020 година за България са предвидени 2,33 милиарда евро, а за Гърция 4,2 милиарда евро. „Ако не се получи изравняване, а такова не се очаква до 2020 година, винаги в България ще има гръцки плодове и зеленчуци”, каза той.

Запитан каква е причината за тази разлика в субсидиите, той каза, че ЕК предприема компромисен подход при преразпределянето на директните плащания. Броят на страните членки в ЕС расте, а новопристигналите са сравнително бедни държави и затова се разпределят едни и същи суми, идващи от по-богати страни като Германия, обясни Великов.

За да няма шок в  страни като Гърция, силно субсидираните в миналото, ЕК намалява нейния пакет само с десетина процентни пункта, обясни експертът. Според него единственото, за което България може да се бори, е да поиска да бъдат увеличени националните плащания към фермерите, но за момента това не е вероятно да бъде разрешено, зощото ще противоречи на правилата на ЕС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
"До 2020 година гръцките зеленчуци ще продължат сериозно да конкурират производството на българските фермери. Това стана ясно на презентация на европейската селскостопанска политика."Не! Гръцките зеленчуци ще конкурират полските зеленчуци! Няма да има български зеленчуци! Това е повеля на общите евроатлантически ценности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още