IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: КТБ може да се преструктурира само след законодателни промени

План за преструктуриране следва да бъде подготвен с водещата роля на Министерството на финансите, отбелязва регулаторът

18:25 | 13.10.14 г. 15
БНБ: КТБ може да се преструктурира само след законодателни промени

Ако се наложи преструктуриране на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), то може да бъде извършено само след приемането на съответни законодателни промени, регламентиращи реда и условията за това доколкото инструментите за преструктуриране и тяхното прилагане не са уредени към настоящия момент в българското законодателство.

Това посочва в изявление пресцентърът на Българска народна банка (БНБ) във връзка със скорошни изявления по темата в медийното пространство.

Според централната банка в случай че планът за преструктуриране изисква и държавна помощ, министърът на финансите е националният орган, съгласно Закона за държавните помощи, който осъществява наблюдението, координацията и взаимодействието с Европейската комисия в областта на държавните помощи.

"Такъв план следва да бъде подготвен с водещата роля на Министерството на финансите в съответствие с правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз. В случай че правителството се нуждае от консултант за тази дейност, то може да наеме такъв", отбелязва регулаторът.

"БНБ ще продължи да подпомага министерството с експертния си потенциал в рамките на своите компетенции и правомощия при подготовката и разработването на планове за преструктуриране, свързани с прилагането на схеми за държавна помощ в банковия сектор", посочват от органа.

Централната банка припомня също, че още през месец юли е назначила международни консултанти във връзка с осъществяване на надзорните ѝ функции по силата на Закона за кредитните институции. От институцията изтъкват, че и в момента в КТБ се извършва цялостна оценка на качеството на активите, която трябва да бъде осъществена в срок до 20 октомври 2014 г., от три независими одиторски компании – "Афа", "Делойт одит" и "Ърнст и янг".

"БНБ е отговорна за избора на консултанти единствено и само по отношение на оценката на качеството на активите и произтичащото от нея отражение върху оценката на капиталовата адекватност на КТБ, като в тази посока са предприети своевременно необходимите действия", отбелязва институцията. 

Всичко за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 4
lyusien
преди 9 години
Нямате толкова време Колкото повече отлагате въпроса с К Т Б толкова положението става по безнадежно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 2
bigi
преди 9 години
Каква статия чета?!? Мисля,че вече е време да прочета,на колко точно години е осъден Искров. Времето на тази статия отдавна отмина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 5
LuckyYou
преди 9 години
Така, както вървят нещата, май ще има удължаване на особения надзор с 1 месец до 21 декември. А след това ЩЕ МИ ДАДЕТЕ ПАРИТЕ!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Законодателни промени, ама друг път. Първо цялото ръководство на Централната банка си заминава навън. Гуверньорът си приготвя кошницата и заминава незабавно за следствения арест. И никакви бързи процедури и договаряния. Да си излежи пълния срок, който се предписва за множеството дивотии, които май е натворил. Но за да стане това, ще трябва кошницата да си приготви и Дребнорибков. Иначе няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още