IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Фуйе: Новите регулации вече дават отражение върху финансовия пазар

Предлагаме услугите си на хора, които малко или много отговарят на изискванията на банките, казва директорът на БНП Париба Лични Финанси пред Investor.bg

08:12 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мишел Фуйе, изпълнителен директор на БНП Париба Лични Финанси, България.&nbsp;</p>

Мишел Фуйе, изпълнителен директор на БНП Париба Лични Финанси, България. 

Мишел Фуйе е изпълнителен директор на БНП Париба Лични Финанси, България от януари 2014 г. Има дългогодишен опит в областта на небанковото потребителско кредитиране. По-голямата част от кариерата му преминава в BNP Paribas Personal Finance – специализирана кредитна компания, част от BNP Paribas Group.

Преди да се присъедини към българския екип на БНП Париба Лични Финанси, Мишел Фуйе е оперативен директор на BNP Paribas Personal Finance за Централна и Източна Европа, базиран в Прага.

В периода 2004-2008 г. е член на борда на директорите и оперативен директор на Cetelem Китай (част от BNP Paribas Personal Finance). На тази позиция той отговаря за бизнес линиите: „Управление на риска”, „ИТ” и „Операции”. Мишел Фуйе е бил и член на борда на директорите и генерален мениджър „Риск и операции” на Cetelem Южна Корея в периода 2000 г.-2003 г.

Фуйе притежава МВА по финанси от френския „Institut d'Administration des Entreprises” и магистърска степен от университета „Pierre et Marie Curie”.

- Г-н Фуйе, по данни на БНБ има само един сегмент кредити, които се увеличават, а именно тези за финансови предприятия, които нарастват с 3,9% на месечна и с 31,2% на годишна база до 1,25 млрд. лв. към края на август 2014 г. Това кредити към кредитори като вас ли са и защо има ръст сега? Как се финансираше секторът ви до момента?

Като изпълнителен директор на БНП Париба Лични Финанси, България мога да говоря конкретно за нашата компания. Ние работим с финансов ресурс на компанията майка BNP Paribas, която е най-голямата финансова група в еврозоната. Тя развива дейността си в 84 държави, има над 200 000 служители, от които близо 160 000 са в Европа. Подразделението за потребителско кредитиране BNP Paribas Personal Finance работи в 20 държави и има близо 16 000 служители.

- Кой от продуктите ви има най-голям ръст в момента, кредитите за покупка на стоки на изплащане или паричните заеми?

Бизнесът на нашата компания непрекъснато расте и резултатите ни са много добри – към момента отбелязваме ръст от над 20% на получените молби за кредит в сравнение с 2013 г. Този ръст е в резултат най-вече на стоковите кредити за покупка на изплащане. Но от гледна точка на обеми, паричните заеми формират по-голямата част от нашата продукция.

- Прави впечатление, че имате ръст на нетните приходи от лихви с 12% до 80 млн. лв. за 2013 г., какви са очакванията ви за 2014 г.?

Все още е твърде рано да коментираме резултатите за 2014 г., но ние сме оптимистично настроени за представянето на компанията.

- Отчетите ви показват 13,7 млн. лв. приходи от комисиони по застраховки, които надхвърлят обезценките по кредити от 9 млн. лв. Означава ли това, че на практика всичкият ви риск е застрахован и продаден и реално не носите риск?

Ние предлагаме на клиентите различни застрахователни продукти, които им помагат да покрият рискове като безработица, временна загуба на трудоспособност и др. Целта на тези продукти е да осигурят на хората допълнителна защита при настъпване на непредвидено обстоятелство. Ако клиентът срещне затруднения при покриването на вноските по кредита си в резултат на някой от горните рискове, застрахователят ще ги покрие.

- Лесно ли се намира застраховател, който да финансира подобен тип кредити, които по принцип би трябвало да са с високо ниво на необслужване?

Нашата компания има дългогодишен опит и стабилна система за управление на риска. Както казах, застраховките са от полза за клиентите и им помагат да обслужват кредитите си. Ние предлагаме застрахователни продукти в сътрудничество с една от водещите компании в Европа, Кардиф, която също е част от групата BNP Paribas. Те познават нашия бизнес много добре и това помага за разработването на удобни за ползване продукти, които защитават както клиентите, така и нас като финансираща компания.

- Доколко сте конкуренти с банковото кредитиране?

Ние се конкурираме с банките в сегмента на потребителското кредитиране. Например, БНП Париба Лични Финанси, България е в топ 10 във финансовия сектор по кредитна експозиция в потребителското кредитиране. Разбира се, има разлика в потребителките кредити, отпускани от банките и финансови институции като БНП Париба Лични Финанси. Ние предлагаме специализирани продукти за финансиране на продукти като външно и вътрешно обновление на дома, покупка на автомобили, консолидиране на задължения и други. Освен това всички наши кредити са с фиксирана лихва и вноска за целия период на изплащане.

- При банките има спад или застой на потребителските кредити, както и на жилищните, докато при вас има ръст, означава ли това, че повече хора са бедни или със сиви доходи и не минават през ситото на банките, но минават през ситото на фирмите за бързи кредити?

Според мен ръстът при БНП Париба Лични Финанси, България е в резултат на активна маркетингова политика, развитие на иновативни финансови продукти и изграждане на взаимноизгодни отношения с нашите клиенти и търговски партньори. Ние активно работим и за изграждане на взаимно доверие с нашите клиенти и много от тях, близо 610 000, ако мога да бъда по-конкретен, са ползвали финансовите ни продукти повече от веднъж.

Освен това, нашата компания не таргетира хора с финансови затруднения. Като част от групата BNP Paribas, ние предлагаме услугите си на хора, които малко или много отговарят на изискванията на банките. Вярно е, че отпускаме кредити с минимум бюрокрация, но това не е за сметка на финансовата сигурност на клиентите. Като отговорен кредитор, ние можем да кажем „Не” ако отпускането на кредит би се отразило на жизнения стандарт на клиента или ако той би срещнал трудности при плащането на месечните си вноски. В такива случаи съветваме хората да отложат своите планове.

- Какъв е ГПР при различните ви продукти?

Най-напред бих искал да кажа, че ние стриктно спазваме законодателството и всички наши продукти отговарят на изискванията на Закона за потребителския кредит по отношение на ГПР. Като компания, специализирана в потребителското кредитиране на физически лица, БНП Париба Лични Финанси, България предлага иновативни продукти, които са съобразени с проектите и възможностите на клиентите, и които са много удобни за ползване. Кредитите са при много изгодни условия, като компанията предлага дори и възможност за покупка на стоки на изплащане с 0% лихва. Всички кредити, отпускани от БНП Париба Лични Финанси, България са с нулев финансов риск, тъй като за целия си период лихвата е фиксирана и условията не се променят.

Като финансова институция, специализирана в предлагането на потребителски кредити, компанията ни определя условията за всеки клиент според неговия рисков профил и според продукта, за който кандидатства. Този профил се изготвя автоматично от нашата система за автоматични становища и така се избягва субективният елемент при вземане на крайното решение. Това е част от политиката на отговорно кредитиране, която компанията ни следва още от своето основаване през 1953 г.

- Какъв е ГПР, когато кредитът се застрахова и когато не се застрахова?

Застраховките, които предлагаме, осигуряват на хората допълнителна защита срещу неочаквани събития, като безработица, например, които биха затруднили клиента при изплащането на месечните вноски. Тези продукти не са задължителни и сключването на застраховка или отказ от нея е въпрос на личен избор.

Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още