IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от пенсионерите у нас са в риск от бедност

Учените препоръчват спешни реформи в социалните системи

17:05 | 05.11.14 г.
Половината от пенсионерите у нас са в риск от бедност

В България над 50 процента от пенсионерите са в риск от бедност. Това обяви днес доц. Кремена Борисова от БАН при представянето на сборника "Демографската ситуация и развитието на България", който съдържа 67 доклада от 85 учени от Института, съобщи БТА.

В същото време делът на бедните хора от тази възрастова група в ЕС е под 25 процента и за двата пола.

По данни на  Евростат за 2013 година България отново е на първото място в негативна класация в ЕС за риск от бедност. Според тези данни 48% от гражданите у нас са в риск от социално изключване или 3,49 млн. българи. Сравнението с 2008 година показва, че ситуацията в страната се влошава – тогава под риск попадат 44,8% от българите или общо 3,42 млн. души.

Според данните от докладите на БАН у нас възрастните хора стават все повече, а по-младите, които работят, са все по-малко, което е предизвикателство за всички системи - на здравеопазването, социалните услуги и на пенсионната система. По думите на доц. Борисова обаче не бива да следваме "сляпо" примерите на по-богатите стареещи общества, защото трябва да отчитаме, че възрастните хора у нас не са хомогенна група и политиките към тях трябва да са диференцирани.

Според учените има тенденция за намаляване на смъртността в България, включително и на детската смъртност, но това става с твърде бавни темпове и страната ни изостава по този показател спрямо другите страни от ЕС. Последните данни показват, че при жените у нас смъртността е най-висока в ЕС, а при мъжете - е една от най-високите, съобщи още доц. Кремена Борисова. По думите й затова учените отправят препоръка към политиците да се направят реформи в здравната ни система, които да осигурят на населението нормален достъп до здравна помощ.

Авторите на демографските изследвания посочват, че е необходимо да се стимулира раждането на повече деца в българските семейства, но това да не пречи на реализацията на родителите и тя да е свързана с по-високото им образование.

Необходимо е да има нови критерии за по-ефективно и по-справедливо разпределение на детските надбавки и на семейните помощи у нас. Това трябва да стане чрез диференциран подход, съобразен с линията на бедността и с минималния гарантиран доход.

Друг тревожен факт от изследванията е, че сега на близо 80 процента от територията на България има обезлюдяващи се селски райони, в които е съсредоточена над 70 процента от обработваемата земя у нас, коментира доц. Борисова. Сборникът с демографските изследвания на БАН ще бъде предоставен на министерства и на всички институции, имащи отношение към демографските проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още