IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК препоръча стъпки за подобряване конкуренцията при свободните професии

Комисията препоръча за по-добра бизнес среда премахването на минимални цени за услугите на архитекти и инженери

16:11 | 10.11.14 г.
КЗК препоръча стъпки за подобряване конкуренцията при свободните професии

20 становища, чиято цел е да бъде подобрена конкуренцията при свободните професии, е издала Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през последните години, съобщават от самата институция.

Мерките са били насочени към различни области на икономиката, като например премахването на минимални цени на услугите, предоставяни от хора, упражняващи свободни професии, или изискванията за задължително членство в дадена организация за да може да бъде практикувана дадена професия.

При изготвянето на препоръките от Комисията са се основавали на принципите, заложени в доклади и проучвания на Европейската комисия, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), както и в другите държави на ЕС. Регулациите в сферата на свободните професии понякога водят до ограничаване на възможностите на упражняващите свободни професии да се конкурират свободно, отбелязват от КЗК.

Така са направени предложенията за премахването на минималните цени за услугите на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, одитори, ветеринари и при упражняващите творческа дейност като свободна професия.

От КЗК определят фиксирането на минимални цени като едно от най-тежките нарушения на конкуренцията на пазарите и те не са гаранция за качество на предоставяната услуга.

Често като условие за практикуването на дадена свободна професия се изисква задължително членство в професионална организация, посочват още КЗК. Но това изискване би могло да е необходимо само с оглед ефективното осъществяване на регулаторни и контролни функции, възложени от държавата на съответната организация, обясняват още от регулатора.

От КЗК са предложили още и намаляване на изискванията за упражняване на свободна професия, като например намаляване на стажа по специалността, необходим за придобиване на ограничена правоспособност за самостоятелно изработване на проекти при инженери и архитекти, премахване на изискването само магистър фармацевт да има право да е собственик на аптека, както и да отпадне изискването на три години професионален опит за управител на ветеринарна клиника.

По този начин се намалява и неоправданото ограничаване на участниците на пазара, смятат от КЗК.

През тази година от регулатора се произнесоха и по казус, свързан с преводаческите услуги. Според законодателството само агенции, но не и физически лица, могат да извършват легализирани преводи, но от регулатора предупредиха, че това изистване ограничава конкуренцията на пазара. 

По отношение на нотариусите на свободна практика от КЗК препоръчаха да отпадне ограничението те да могат да кандидатстват за работа само в три съдебни окръга, както и за премахване на възрастовите ограничения и изискването те да бъдат български граждани.

КЗК намира също така, че е необходима отмяна на забраната за стажант, асистент или заместник ветеринарен лекар да открие професионална практика в радиус от 30 километра от кабинета или клиниката, където е работил.

През последните години са били издадени препоръки още за отпадане на забраната за реклама при нотариусите, отпадане на изискването за офис, техника и персонал за преводачите на легализирани преводи, както и премахване на забраната за съвместяване на дейността на архитект с тази на строител, строителен предприемач или консултант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още