IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще водим преговори с Румъния за намаляване на таксите за коли по Дунав мост 2

Таксата за леки автомобили в момента е 6 евро в едната посока

14:20 | 14.11.14 г.
Ще водим преговори с Румъния за намаляване на таксите за коли по Дунав мост 2

България ще води преговори за намаляване на таксата за преминаване на лек автомобил през „Дунав мост 2, съобщи пред депутатите по време на парламентарния контрол транспортният министър Ивайло Московски.

„Тъй като размерът на таксите за преминаване през „Дунав мост” 2 се определят с решения на двете правителства – българското и румънското, е необходимо да се проведат консултации между тях за евентуалното намаляване на тези такси на леки автомобили в двете посоки”, обясни той, но призна, че подобна среща все още не е насрочена.

Приходите от такси от преминаващите превозни средства през съоръжението са между 850 хил. и 1,25 млн. евро месечно, от които около 50 хил. евро са приходите от леките автомобили. 

По тази причина и страната ни търси начини за намаляването на таксата, за да бъде стимулирано преминаването на леките автомобили през моста, стана ясно от думите на транспортния министър.

Таксата за лек автомобил в момента е 6 евро в една посока, а за сравнение по „Дунав мост” 1 се плаща 2 евро на кола в посока към Румъния и 3 евро – в посока към България.

Основно трафикът обаче се осъществява от автобуси (18 евро такса в едната посока) и тежкотоварни превозни средства, които плащат такса от 37 евро в едната посока.

В отговор на въпроса на депутата Вили Лилков Московски уточни, че не са планирани разговори за преференциални такси за автомобилите с регистрация във Видинска област в България и в Калафат в Румъния, тъй като това може да бъде разгледано като дискриминационна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още