IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Овчаров: За България „Южен поток” приключи

Бившият енергиен министър твърди, че пропуснатите ползи за страната ни са 600 млн. долара

10:53 | 03.12.14 г. 7
Румен Овчаров: За България „Южен поток” приключи

За България „Южен поток” приключи и това е сигурно, заяви в студиото на Нова телевизия бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Той коментира, че заради спирането на проекта 600 милиона долара годишно са пропуснатите ползи за страната ни от транзитни такси, или 900 милиона лева. Овчаров уточни, че това е същата сума, която президентът Владимир Путин е споменал – 400 милиона евро, но обясни, че сумата в долари или лева е по-коректна, защото се базира на това, което получаваме от транзитни такси по сега съществуващите транзитни газопроводи за Турция. 



По негови думи само с тези пари можем всяка година да повишаваме пенсиите на българските пенсионери с 10%. "Докато работи „Южен поток”, тоест в следващите 50 години, това може да се случва”, каза той. 

Овчаров посочи още, че ние лековато пропускаме това, че Владимир Путин каза, че прехвърля цялата вина за прекратяване на проекта върху българската страна. И напомни, че България има междуправителствено споразумение за изграждането на този проект. Според него това обвинение от страна на Путин може да ни навлече много арбитражи по изплащане на компенсации за причинени загуби на чужди икономически субекти. Той поясни, че става въпрос за разходите, които са направени и от руска страна и от някои европейски страни.

„България е единствената страна, която си позволи да не защити националния си интерес”, заяви Овчаров по повод на продължаващата наказателна процедура от страна на ЕК по проекта за България. За него грешката на България е в това, че не е обяснила на Европейската комисия, че тя трябва да „съди с един аршин и "Северен поток", и "Южен поток”. Няма как да приемем двойните стандарти, коментира бившият министър.

Ако България продължава да не се издължава към "Газпром" и "Булгаргаз" продължава да е в настоящото тежко финансово състояние, ние неминуемо ще имаме проблем с доставките на природен газ, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Аз ще подкрепя тука Мави- Р. Овч. е пипал страшно много в кацата с меда, обаче едно ще ти кажа-АКО беше в енергетиката последните 7-8 год сега нямаше да сме на тоя хал. Можеш да видиш от къде почна и къде свърши тая област под негово управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Нищо не е прекратил! И точно той направи новия договор така, че вземаме от транзита за Турция по $150 млн. годишно на принципа "Take-or pay!" - демек, знаеш какво значи! Хаха... Иначе тука е пълно с информирани ***-лезатори.,. Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Този само заради това си интервю заслужава директен разтрел! Не затвор - разтрел на място!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Р.Овч а на теб лично какво може да ти навлече? Скъсяване с една глава от приятелите ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Този вместо в медиите не трябва ли да е в затвора ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
data
преди 9 години
човека прекратил един от най-изгодните за Бг газови договори е добре да си затваря човката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още