IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: България ще загуби от това, че Южен поток няма да се реализира

Кабинетът смята, че това е важен проект за България, но трябва да се спазва и европейското законодателство, заяви енергийният министър

10:05 | 03.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Петкова: България ще загуби от това, че Южен поток няма да се реализира

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова не може да се прогнозира какви биха били загубите за България от пропуснатите транзитни такси по "Южен поток", тъй като нищо не е било договорено.

„Определено България ще загуби от това, че проектът "Южен поток" няма да се реализира или че съществува риск това да не се случи. Този проект определено е важен за нас”, заяви обаче пред Нова телевизия Теменужка Петкова по темата са спрения от Русия проект за реализацията на "Южен поток".

Министърът заяви, че проектът е важен и заради това да внесе свеж ресурс в българската икономика, докато тече самото строителство. Същевременно тя посочи, че не може да се прогнозира какъв би бил размерът на загубите. 

„В договорите, които аз съм виждала, не е договорен размерът на транзитните такси и размерът на дивидента, който българската страна би следвало да получи, така че не може да се прогнозира какъв би бил размерът на загубите”, каза министърът. 

„Сумата от 400 милиона евро, която бе спомената, не фигурира в споразумението, така че това за мен беше изненада”, коментира Петкова и споменатата от руския президент Владимир Путин сума като годишни загуби за България от нереализирането на "Южен поток". 

Петкова коментира още, че няма разнобой в правителството за проекта. Тя посочи, че в програмната декларация на кабинета ясно е заявена позицията по отношение на газопровода. „Кабинетът смята, че това е важен проект за България, но трябва да се спазва европейското законодателство”, категорична е Петкова.

Министърът на енергетиката обясни, че на България ще ѝ бъде трудно да опонира на руската страна в този процес, тъй като „Южен поток” е европейски проект. Затова по думите ѝ страната изключително много ще разчита на подкрепата и сътрудничеството на европейските партньори в преговори с руската страна, така че интересите на страната да бъдат максимално защитени.

На 9 декември Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев ще обсъдят темата "Южен поток" с енергийния комисар в ЕК Мигел Ариас Канете. 

По отношение на доставките на газ Петкова каза, че в Министерството на енергетиката има сформиран кризисен щаб. "Колегите от този кризисен щаб ежедневно следят налагането на газа и непрекъснато имаме информация какво се случва".

Тя посочи, че има договор между „Булгаргаз” и руската страна за доставка на газ и този контракт се изпълнява.

„До този момент съгласно договора сме длъжни да изплатим това, което сме изразходвали за месец ноември, като почти на 100% е платена сумата и съгласно договора дължим авансово плащане за месец декември. Това плащане се извършва на три транша до края на декември. Общата сума е около 90 млн. долара”, добави Петкова.

„Ако се появи искане за предварително плащане, ще направим всичко възможно да го посрещнем и да търсим правата си съгласно договора. Не ми е известно да има такова писмо”, каза още тя. "На този етап няма информация за последващи увеличения на цената на тока", каза още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още