IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първанов: Загубихме шанса да сме енергиен център на Балканите

"Големият шлем" вече е притежание на Ердоган с всички последици, които ще има за нас това, каза лидерът на АБВ Георги Първанов

11:57 | 04.12.14 г. 1
Първанов: Загубихме шанса да сме енергиен център на Балканите

Спирането на проекта „Южен поток“ е най-тежката загуба от гледна точка на икономическото развитие и на енергетиката в годините на прехода, смята лидерът на АБВ Георги Първанов.

Той обвини за това шест правителства, в това число и служебните, от тройната коалиция насам. Според него голяма вина има премиерът на тройната коалиция Сергей Станишев, защото не е ускорил работата на проекта.

Първанов коментира, че пакетът от трите енергийни проекта е било най -доброто, което България е постигала за последните 25 години.

Той предупреди, че ще имаме проблеми със снабдяването с природен газ и пожела да не е още от тази зима, както и че не само не можем да очакваме поевтиняване на газа, а напротив – скок в цената му.

„От шанса да бъдем енергиен център на Балканите, ще сме потребител при това на монополиста Турция. Уви, "Големият шлем" вече е притежание на Ердоган с всички последици, които ще има за нас това“, обобщи Първанов.

Въпреки че от АБВ вчера намекнаха, че могат да свалят подкрепата си за правителството заради отказа на депутатите от ГЕРБ парламентът да даде мандат на премиера Бойко Борисов да се бори за спасяването на проекта, Първанов днес увери, че това няма да стане засега.

„Аз очаквах повече от вчерашното заседание с участието на премиера, който поиска мандат, и парламентът демонстрира пълно объркване, а мнозинството в лицето на ГЕРБ и на РБ показа една двойна игра. Няма как да си обясня факта, че лидерът на ГЕРБ иска мандата и групата му се въздържа и не му даде този мандат. Нашата категорична позиция е на неприемане на подобни игри и интриги. АБВ има принципни позиции, ние не спорим за председатели и зам.-председатели, а отстояваме политики и не правим компромиси“, настоя Първанов.

В същото време той подчерта, че АБВ ще критикува, но това не означава, че няма да подкрепя правителството.

„Бихме оттеглили подкрепата си при натрупване на критична маса от негативни решения при огромни разминавания от програмата, която беше приета с наше участие. Ние няма да скачаме при всеки повод, ще отправяме критика, но това не означава, че ще изоставим подкрепата си“, увери той.

Според него България има нужда от стабилно управление, а в момента и от консолидация по въпроса с „Южен поток“.

Още новини четете в Dnes.bg

Всичко по темата за "Южен поток" можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Ем да слагаме фесовете, ефенди? Може Путин да ни обърка с Турция и да акостира с тръбата във Варна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още