IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на заявките за продажби на живи елхи отчитат горските стопанства

Нови контролни пластини ограничили бракониерското отсичане на дръвчета, според Десислава Танева

16:01 | 07.12.14 г.
<p>
	Георги Костов показва пластината, с която тази година са маркирани коледните елхи. <em>Снимка: МЗХ</em></p>

Георги Костов показва пластината, с която тази година са маркирани коледните елхи. Снимка: МЗХ

Заявките за продажба на живи коледни дръвчета от страна на търговците към държавните горски стопанства тази година са двойно повече, в сравнение с миналата година. Заявени са общо за 20 000 броя живи дръвчета, докато миналата година на пазара са продадени близо 9 000. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева, която днес посети разсадник на територията на Държавно горско стопанство – Самоков, информират от пресцентъра на агроминистерството.

Танева обяви старта на съвместна кампания на Министерството и Изпълнителната агенцията по горите за опазване на българската гора.  „До края на настоящата година  МЗХ ще внеси постановление в Министерски съвет, с което ще увеличи териториите на защитните гори в  страната с 5%. С тази мярка ще се ограничи сечта в повече от 17 500 ха, което е превантивно действие от страна на институциите в страната във връзка с наводненията, които ни сполетяха“, обяви министърът.

Тя призова гражданите да се включат в обявената кампания за настъпващите празници като изберат живи коледни дръвчета. В началото на новата 2015 година ще организираме и проведем кампания по засаждане живите елхички, обяви зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов. На сайта на Министерството и Агенцията по горите в началото на седмицата ще бъдат обявени местата, от които ще могат да се закупуват дръвчета.

Според Танева след въвеждането на задължителната маркировка (контролни пластини) от 2013 година в пъти се увеличава отчетеното потребление на отсечени коледни дръвчета.

Георги Костов съобщи, че през 2013 година на пазара са реализирани 60 900 елхи с контролни пластини от държавните горски предприятия, частните и общински територии, като за 2012 година този брой е едва 14 024 броя. „Това доказва ефективността на новия начин на маркиране. Нашата цел е да се ограничи до минимум незаконното придобиване на дръвчета и затова  апелираме гражданите да си закупуват елхички с маркировка“, посочи Десислава Танева.

Коледните дръвчета тази година ще бъдат с жълта овална пластина, която се поставя между втория и третия прешлен от върха към основата на дървото. За настоящата година заявените контролни пластини от ИАГ са 100 000 броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още