IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двоен ръст на приходите на Столичния инспекторат от търговска дейност за 5 години

Внесените суми от такса "тротоарно право" в Столичната община за миналата година са 2,3 млн. лв.

11:46 | 19.02.15 г.
Двоен ръст на приходите на Столичния инспекторат от търговска дейност за 5 години

Приходите на Столичния инспекторат от търговска дейност през последните няколко години са се увеличили двойно. Търговците на открито в столицата стават все по-добросъвестни, а контролът е по-строг, заявява в интервю за БТА Трифон Георгиев, началник сектор "Търговска дейност" в Столичния инспекторат.

Той съобщава, че през 2009 г. приходите от търговска дейност са били 1,4 млн. лв., през 2010 г. - 1,22 млн. лв., през 2011 г. - 1,88 млн. лв., а през миналата година са достигнали 2,3 млн. лв.

Причината за по-добрата събираемост се дължи най-вече на това, че таксата за тротоарно право е намалена значително през последните години, обяснява Георгиев. Съгласно Наредбата за определяне и администриране на местни такси столицата е разделена на четири зони и в зависимост от това са различни сумите за квадратен метър тротоарно право.

Такса "тротоарно право" за разполагането на маси и столове сега струва 23 лв. на квадратен метър в централната градска част, посочва Георгиев. За хладилниците и хладилните витрини сумата е 45 лв. на квадратен метър в първа зона. По-ниската такса стимулира търговците да са по-изправни, коментира Георгиев.

Според него за повишаването на приходите роля играе по-строгият контрол от страна на инспекторите, редовните и празничните проверки. Той дава за пример засилените проверки по повод Задушница, Трифон Зарезан и Свети Валентин. Покрай празниците често търговци излизат на открито и продават различни стоки без необходимите разрешителни. На 14 и 15 февруари инспекторите са наложили 315 глоби по квитанции и 32 акта за установяване на административно нарушение.

Георгиев призовава търговците да подготвят необходимите документи за разполагането на всички подвижни съоръжения пред търговските обекти като маси, столове, щендери, хладилни витрини, стелажи за извършване на търговия на открито. Скоро времето ще се затопли, търговците ще разположат обектите си, но преди това те трябва да подадат документите, защото издаването им не става за един ден, пояснява експертът.

Необходимите документи са заверена схема за разполагане на подвижните маси и столове, разрешение от съответния районен кмет и платена такса за заетата площ. Георгиев посочва, че при липса на необходимите документи при първа проверка ще им бъдат налагани глоби по квитанция и констативни протоколи, с които ще бъдат приканвани да си извадят съответните документи. Ако това все още не е направено и търговците бъдат проверени отново, се издава акт за установяване на административно нарушение в размер от 300 до 1 500 лв.

Според справка за финансовите резултати от контролна и санкционна дейност на Столичния инспекторат от 1 януари до 31 декември 2014 г. са наложени глоби с квитанции и фиш от инспектори в размер на близо 462 хил. лв. Доброволно платените глоби и имуществени санкции са 8 300 лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още