IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квесторите на КТБ: Не се разпореждаме с имущество на банката

Квесторите заявиха, че работят в рамките на закона и са на разположение за всякакъв вид проверки

14:58 | 13.03.15 г. 2
Квесторите на КТБ: Не се разпореждаме с имущество на банката

Квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) разпространиха изявление, че работят в рамките на предвидените от закона правомощия и при стриктно спазване на нормативните разпоредби.

В изявлението, цитирано от БТА, се посочва, че не са извършвани никакви разпоредителни действия с имущество на банката от квесторите; не са разглеждани цесии на вземания срещу банката, постъпили в деловодството на банката след 6 ноември 2014 г. (денят на отнемане на банковия лиценз); не са извършвани погашения на кредити чрез прихващания, постъпили в деловодството на банката след законодателните изменения на чл. 59 от Закона за банковата несъстоятелност.

Квесторите посочват, че не могат да извършват действия на разпореждане с имуществото на банката поради наложените по искане на БНБ предварителни обезпечителни мерки, а именно - общ запор и възбрана върху цялото имущество на банката съгласно определение по делото за откриване на производство по несъстоятелност.

Квесторите не могат да извършват разпоредителни действия с имуществото на банката и поради изрична законова забрана за такива действия. Забраната е записана в чл. 36, ал. 2 от Закона за кредитните институции, се казва в изявлението. Квесторите заявяват още, че са на разположение за всякакъв вид проверки от оторизираните за това органи и изразяват пълна готовност за съдействие.

Активите на банката са намалели с 1 млрд. лева, заяви тази сутрин депутатът и председател на комисията по бюджет в Народното събрание Менда Стоянова.

По тази причина и от ГЕРБ поискаха законодателни промени, които да позволят влизането на „временен синдик” в банка за периода от отнемането на лиценза до обявяването й в несъстоятелност, който да има различни правомощия от квесторите, стана ясно още от думите на Менда Стоянова.

„Квесторите са там (в КТБ – бел. ред)  и управляват нещо, което не е банка, а те са квестори за банка. Синдик не може да влезе, тъй като съдът не е обявил несъстоятелността на банката. В това безвремие никой не контролира какви сделки одобряват и извършват квесторите”, обясни Стоянова пред bTV.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
algo
преди 9 години
А преди 06.11.2014 изплащани ли са кредити с прихващаниия и най-важно осбождавани ли са обезпечения? Това е въпросът.Ако да, чии кредити и защо е правено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
algo
преди 9 години
А преди 06.11.2014 изплащани ли са кредити с прихващаниия и най-важно осбождавани ли са обезпечения? Това е въпросът.Ако да, чии кредити и защо е правено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още