IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият Закон за обществените поръчки е готов

Електронизация и изравняване на праговете, под които не се налага провеждането на търгове, с тези в ЕС са разписани в текстовете

08:30 | 10.04.15 г.
Новият Закон за обществените поръчки е готов

В текстовете е записано, че Министерският съвет, по предложение на министъра на труда и социалната политика, ще определя всяка година в срок до 31 март списък на стоките, услугите и строителството, които се запазват за специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания или на лица, чиято основна цел е социалното и професионално интегриране на хора с увреждания или хора в неравностойно положение, или за изпълнение по програми за създаване на защитени работни места.

Министерският съвет ще може да определи и органи или лица, които създават и поддържат официални списъци на одобрени стопански субекти за определени дейности или сертифициращи органи за сертифициране на стопански субекти за съответствие на някои технически спецификации.

Видове процедури

Освен добре познатите открита и ограничена процедура (търг с предварителен подбор), както и прякото договаряне, в Закона се въвеждат още състезателна процедура с договаряне, договаряне с предварителна покана за участие, договаряне с публикуване на обявление за поръчка, договаряне без предварително обявяване, състезателен диалог, партньорство за иновации, договяряне без предварителна покана за участие, договяряне без публикуване на обявление за поръчка, конкурс за проект и публично състезание.

При състезателните процедури възложителят провежда преговори с кандидати, получили покана след проведен предварителен подбор. Като основа за провеждане на преговорите кандидатите подават първоначални оферти. При партньорството за иновации възложителите преговарят с допуснати кандидати сред предварителен подбор, за да определи един или повече партньори, които да извършват определена научноизследователска и развойна дейност.

При процедурите на договаряне възложителят провежда преговори за определяне клаузите на договора с едно или повече точно определени лица.

Праговете за обществени поръчки – равни с ЕС

Възложителите ще обявяват обществени поръчки за строителство на стойност над 5 млн. лева и за услуги на стойност от малко над 260 хил. лева до около 1 млн. лева. При конкурсите прагът, под който може да не се прави процедура, е 70 хил. лева.

Досега действащите прагове са 264 хил. лева за строителство и 66 хил. лева за услуги.

Електронизация

Всички решения и обявления ще се подават само по електронен път към регистъра на обществените поръчки.

Не могат да бъдат обект на електронен търг обществени поръчки за услуги и строителство, които имат за предмет интелектуална дейност и не подлежат на автоматична оценка с електронни средства, включват дейности по проектиране на строителни обекти.

При обявяването на електронен търг възложителите ще правят предварителен преглед на офертите, а след това ще изпращат едновременна покана до одобренитеот тях участници с реда за свързване към използваното електронно оборудване; дата и час за начало на електронния търг; начина на приключване на електронния търг.

За целта се предвижда създаването на централизирана платформа. Тъй като се дава възможност и за централизирано възлагане на обществени поръчки, съответните централни органи могат да използват собствени електронни платформи, но съвместими с общата.

Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още