IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

Освен ремонта ще бъде извършена профилактика на оборудването и системите на блока и презареждане със свежо ядрено гориво

10:26 | 11.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Започна плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ бе спрян в 02:05 часа снощи за планов годишен ремонт, съобщават от централата.

В периода на престоя ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности, както и профилактика на оборудването и системите на блока. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво.

Ще бъдат изпълнени голяма част от дейностите, свързани с обследването на ключови компоненти и системи, с цел удължаване на експлоатационния ресурс на пети блок и подновяване на лицензията за експлоатация след 2017 г.

Плановият годишен ремонт се предвижда да завърши през втората половина на месец май. Конкретната дата от 20 май пък посочи главният изпълнителен директор Димитър Ангелов.

По думите му този ремонт е „напрегнат“ и „натоварен“ заради смяната на оборудване и на елементи на оборудване на блока.

Другият 1000-мегаватов шести блок на АЕЦ “Козлодуй” работи със 100% натоварване на мощността в съответствие със съгласувания с „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД график, допълват от атомната централа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още