IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има временна комисия за болниците с големи дългове

До месец здравният министър ще изготви доклад по темата и ще го представи пред здравната комисия в парламента

17:05 | 23.04.15 г.
Няма да има временна комисия за болниците с големи дългове

Няма да има временна комисия в Народното събрание (НС) за финансовото състояние на болниците с големи дългове. Депутатите от здравната комисия в парламента отхвърлиха предложението за временна анкетна комисия, която да проучи причините за натрупаните задължения в държавните и общинските болници и финансовото им състояние.

Здравната комисия възложи на министъра на здравеопазването да изготви подробен доклад за финансовото състояние на болниците и техните задължения. Докладът ще бъде представен пред депутатите от комисията в срок до един месец.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова коментира, че временна комисия не е необходима, защото постоянната може да разисква със същия ефект поставения казус, като освен това няма нужда анкетна комисия да харчи допълнителни средства.

Мотивът на вносителя от Реформаторския блок Димитър Шишков е, че са натрупани дългове в размер на 425 милиона лева - огромна сума, като трябва да изяснят причините за натрупването й.

Шишков посочи, че комисията не е опит за „лов на вещици, а воля да се каже истината на хората“ за финансовото състояние на болниците. Без да се назоват причините за дълговете, няма как да се помогне и като цяло на здравната реформа, посочи той.

Здравният министър Петър Москов поиска един месец за изготвянето на доклада и заяви, че при решение за създаването на комисията ще съдейства.

Като мотиви срещу създаването на анкетна комисия беше изтъкнато, че необходимата експертиза може да има само здравното министерство, освен това одит на проблемните болници може да се направи от агенцията за медицински одит и от Сметната палата.

Припомняме, че депутати от всички парламентарни групи без ДПС и „Атака” поискаха създаването на временна анкетна комисия, която да проучи ситуацията в болниците с големи задължения.

В началото на март Москов коментира пред депутати, че болниците не може да продължават да харчат безконтролно, както досега, след което държавата да покрива натрупаните задължения.

И днес пред депутатите той напомни, че в МЗ има отделно звено, което се занимава именно с анализи за състоянието на болниците и системните причини на структурно ниво за трупането на дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още