IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски изрази подкрепата на реформаторите за влизане в еврозоната

Трябва "да си напишем добре домашното" и пребиваването ни в еврозоната ще даде ползотворен ефект, коментира икономическият министър

14:57 | 12.05.15 г. 3
<p>
	Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргайо и Марфил (вляво) и Божидар Лукарски. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргайо и Марфил (вляво) и Божидар Лукарски. Снимка: БТА

Политическата сила, която представлявам, твърдо стои зад програмата за влизане в еврозоната, коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски в рамките на българско-испански форум в София, цитиран от БТА. Във форума участва и министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргайо и Марфил, който е на официално посещение в София.

По думите на Лукарски за влизане в еврозоната трябва да извървим определен път и да изпълним определени критерии. Трябва "да си напишем добре домашното", каза българският министър и добави, че ако това се случи, пребиваването ни в еврозоната ще даде ползотворен ефект, какъвто всички очакваме.

Във връзка с привличането на повече испански инвестиции в България Лукарски каза, че трябва да покажем политическа стабилност и изрази мнение, че такава вече се усеща.

Другото, което трябва да свършим, е правната рамка, коментира той. "Без съдебната реформа, без стабилността на съдебната система и правната регулация, не може да съществува никаква стабилност за бизнеса и прогнозируемост, за каквато и да било инвестиция", заяви той.

Министърът отбеляза, че именно върху това се работи - промяна в правната регламентация на обществените поръчки и дейността на съдебната система, които са важни за бизнеса, и изрази очакване това да доведе до по-стабилна среда за бизнеса и да привлече повече испански инвестиции.

В отговор на въпрос Лукарски каза, че целта е усвояемостта на средствата по европейските фондове в този програмен период да бъде максимална и много по-добра в сравнение с предишния период.

Критериите за оперативната програма, за която отговарям - "Иновации и конкурентоспособност", са разработени така, че средствата да достигнат до максимален брой бенефициенти, посочи министърът. Той отбеляза, че в изтеклия отчетен период е имало концентрация на проекти и еврофинансиране към едни и същи фирми.

Един от критериите по новата оперативна програма предвижда фирмите, ползвали вече европейско финансиране, да получат по-малък брой точки, което на практика може да лиши някои от тях от ново европейско финансиране. Идеята е евросредствата да достигнат до максимално широк брой субекти и това да повиши усвояемостта, което съм сигурен, че ще се получи, особено за програмата, за която аз отговарям, добави той.

Още за българско-испанския форум можете да разберете от видеото на Bulgaria ON AIR

Други видеа гледайте на сайта на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
ПИЧ
преди 9 години
Вчера проф.Стив Ханке казва да не се влиза в еврозоната, Лукарчо, бил изразил подкрепа за влизане в Еврозоната. Оле боже, прибери си вересиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
beinsa
преди 9 години
Браво на Лукарски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още