IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП възрази срещу закриването на Националната служба по зърното

Сивият сектор в земеделието ще се увеличава, заяви Светла Бъчварова

13:08 | 29.05.15 г.
БСП възрази срещу закриването на Националната служба по зърното

БСП предупреди, че сивият сектор в земеделието ще се увеличава. Повод за песимистичната прогноза стана предложението на земеделското министерство да закрие Националната служба по зърното и Контролно-техническата инспекция (КТИ).

Бившият зам.-министър на земеделието Светла Бъчварова, сега депутат от БСП, припомни, че службата по зърното има за задача да контролира производството, търговията и съхранението на зърното.

"Закриването й е груба грешка, която ще има тежки последствия и ще даде отражение върху състоянието на държавата", каза Бъчварова. Според нея държавата вече няма да знае кой съхранява зърно, с какво качество, както и къде се изнася.

Според социалистите закриването на службата ще ощети и земеделските производители. Бъчварова съобщи, че 52 000 земеделски производители нямат бази за съхранение на зърно и то е на влог в лицензираните складове.

"Когато имат влог зърно, то се защитава като качеството и количество на продукцията. Със закриването на службата това отпада и няма как земеделските производители да са сигурни, че ще си получат зърното, което са вложили", обясни тя.

Бъчварова беше категорична, че с втората структура, планирана за закриване - Контролно-техническата инспекция, ще спре контролът върху земеделската и строителната техника.

"Политиката да няма контрол е водеща и през второто управление на ГЕРБ в сектор "Земеделие". По този начин сивият сектор става още повече, държавата не може акумулира средства или възможности да влияе върху процесите", обясни Бъчварова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още