IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учителски заплати не по-ниски от 1200 лева, поиска синдикат

Необходим е нов модел на финансиране на средното образование според Янка Такева

16:52 | 10.06.15 г. 1
Учителски заплати не по-ниски от 1200 лева, поиска синдикат

Трябва да има много висок скок на работните заплати в средното образование, като началната заплата на учителите не трябва да е по-ниска от 1200 лева. Това заяви днес председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на конференцията "Взаимодействието между средното и висшето образование - перспективи и решения".

За да се повиши статусът на българския учител, в законопроекта за предучилищното и училищното образование, трябва да се заложи нов модел на финансиране на средното образование и да се увеличат средствата за него, посочи Такева.

Тя каза, че през 2015 г. средното образование у нас се финансира с 2,9 процента от БВП, като такъв процент няма и в Гана. "Крайно време е да се въведе нов модел на финансиране на средното образование, за да се избегне зависимостта на учителите от учениците и от делегираните бюджети", коментира Такева.

Председателят на СБУ постави и въпроса преподаватели от университетите да преподават в училищата, а учители срещу хонорари да преподават в университетите. Това ще помогне на учители да станат доктори, доценти или професори, обясни Такева.

По думите й от 30 години само 16 учители са с докторска степен и те работят в образованието, но нито един от тях не е допуснат до доцентска и професорска длъжност. СБУ ще настоява да се открие Национален изследователски институт по образованието, за да се изследват развитието и етапите в образователната ни система, каза Янка Такева.

Тя съобщи, че СБУ и Икономическият и социален съвет са направили изследване сред 2350 ученици в 12-и клас от всички видове училища.

"В него питаме учениците какво искат да се промени в средното и във висшето образование и къде виждат своята реализация", уточни Такева. Тя обясни, че данните от изследването ще бъде обобщени от социологическа агенция, но в анкетите към него учениците заявявали, че биха се реализирали на пазара на труда у нас, ако има устойчиви работни места и ако ги подготвят добре в училищата и в университетите.

"Работната заплата не е определящ фактор в отговорите на учениците", каза Такева.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
pecan
преди 8 години
Аз смятам направо да закръглим стартовата заплата на 2000 лв и работните часове седмично на 20 часа. :) Нивото на преподавателите в България за съжаление е по ниско от колкото преди 20 години и за това много ученици отиват да учат извън България .Един човек който не може да преподава колкото и да му дадеш той пак няма да може. Това се отнася за всички професии . Не е случайно че има примерно лекари които взимат над 10000 лв и такива които взимат под 800 лв и ако забележите обикновенно опашките са пред тези които имат добри доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още