IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ поддържа давността за ползване на платените отпуски

Така се гарантира правото на отпуска, смята заместник-председателят на социалната комисия

15:07 | 30.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
ГЕРБ поддържа давността за ползване на платените отпуски

От ГЕРБ са категорични, че 2-годишният давностен срок за ползване на платените отпуските трябва да остане. Причината е опасността да се стигне до натрупване на отпуски с цел да се изплащат накуп. Това коментира пред БНР Светлана Ангелова от ГЕРБ, която е заместник-председател на социалната комисия в Народното събрание.

„Целта е да не влезем отново в спиралата на натрупване на отпуски с цел да се изплащат тогава, когато на служителя му се прекрати трудовото правоотношение. Интересът на хората е давностният срок за се запази, защото по този начин се гарантира правото на отпуска“, каза тя.

От КНСБ обаче настояват давностният срок от две години за платения годишен отпуск да отпадне. Според синдиката има данни, че въпреки решението на социалната комисия в парламента от средата на юни, е възможно той да остане. На 17 юни по предложение на председателя на комисията Хасан Адемов социалната комисия реши давността да отпадне. Министерството на труда и социалната политика подкрепи това предложение, с което работещите ще могат да ползват старите си отпуски, докато им се прекрати трудовия договор с настоящия работодател.

Според Ангелова основанията на синдикатите не защитават правата на работниците. „Позицията на ПГ на ГЕРБ е, че давностният срок по отношение на отпуските трябва да остане, защото по този начин се дава гаранция, че служителят ще може да ползва своята отпуска и тя няма да се натрупа“, каза Ангелова.

„Смятам, че след като се изложат всички позиции по-голямата част от депутатите ще подкрепят оставането на давностния срок. Правото на отпуска на служителя е едно от най-важните права. Когато не беше въведен този давностен срок, бяхме свидетели как в държавната администрация бяха натрупани отпуски от 200-300 дни, които се влачеха с години и затова беше въведен 2-годишният срок“, припомни депутатът.

С предишни промени в Кодекса за труда отпадна и задължението за съставяне на графици за ползването на отпуските.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още