IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 6 хил. акта са съставили за полугодието горските инспектори

Конфискувани са превозни средства и техника на бракониери

17:18 | 02.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Над 6 хил. акта са съставили за полугодието горските инспектори

През първите шест месеца на годината горските инспектори са съставили над 6 000 акта за нарушения по Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за рибарството и аквакултурите.

За периода горските са извършили повече от 120 000 проверки. Това е с 10% повече в сравнение с миналата година, съобщи Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Най-често срещаните нарушения са добив на немаркирани дървета, транспортиране и съхранение на дървесина без необходимите документи, показват данните от проверките.

Бракониерите обикновено се насочват към лесно достъпни гори в близост до населените места и покрай пътищата.

От началото на годината до момента горските инспектори са конфискували повече от 2 хил. кубика дървесина от различни дървесни видове. По актовете за установените нарушения са задържани от контролните органи и средствата, използвани за незаконен добив и транспорт на дървесина – 70 моторни превозни средства, повече от 100 каруци, 50 моторни триона и други инструменти за дърводобив.

Освен плановите проверки, горските служители извършват и изненадващи проверки по сигнал, както и съвместни акции с полицията.

Припомняме, че един от проблемите при актовете, съставени от Агенцията по горите, е ниската събираемост на глобите. От години ИАГ предлага да се въведе наказанието общественополезен труд за бракониерите, при които глоби не могат да бъдат събрани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още