IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телекомите и фирмите се активизираха да си събират вземанията

Все по-малко хора изпадат в неплатежоспособност заради непредвидени обстоятелства, а заради пропуснати плащания поради разсейване

12:55 | 30.07.15 г. 3
Телекомите и фирмите се активизираха да си събират вземанията

Междуфирмените вземания

През първото полугодие към колекторски компании са прехвърлени за събиране междуфирмени дългове за 62 млн. лева спрямо 20 млн. лева за същия период на 2014 г., сочат данните на Асоциацията.

Силният ръст на възложените за събиране фирмени вземания се обяснява донякъде с ниската база, от която се тръгва, но и с подобряването на предприемаческата култура и управлението на вземанията, както и с изчерпването на фирмените резерви.

Тенденцията се наблюдава още от 2014 г. и се очаква да се задържи, коментира Милена Виденова, зам.-председател на Асоциацията. Очакванията са събираемостта да нарасне заради общото подобрение на икономическата ситуация и отшумяването на ефекта КТБ върху междуфирмената задлъжнялост.

Освен КТБ, на междуфирмената задлъжнялост негативно влияние са оказали и забавените плащания по договори с държавата, както и ситуацията в Гърция. Виденова обясни, че заради периода на блокирани разплащания български фирми с много добра оценка на кредитоспособността са изпаднали в невъзможност да плащат заради един-двама контрагенти.

Профил на длъжника

Средният длъжник е мъж на около 50 години от големите градове на страната, с добро образование и добри позиции, включително и със собствен бизнес, посочи Райна Миткова-Тодорова. Този длъжник е изпаднал във временна неплатежоспособност, защото все още не може да се справи с промяната в стандарта на живот заради кризата или пък случайно е пропуснал плащане.

Наблюдава се обаче и ръст на длъжниците сред младите гора на възраст 20-30 години, които са взели недобре обмислени финансови решения основно заради ниската им финансова грамотност, допълни тя.

При бизнеса най-стабилните сектори, при които има най-малки проблеми с плащанията и най-ниско ниво на несъстоятелност, са ИТ, аутсорсинг, фармацевтична и химическа индустрия, както и рибарството каза Милена Виденова.

На другия полюс остават търговията на едро и дребно, строителството и операциите с недвижими имоти, като основната причина за проблемите са високата задлъжнялост на фирмите, лошото управление на ликвидността и трудният достъп до финансиране.

От Асоциацията очакват събираемостта на дълговете да остане стабилна до края на годината. Смущения обаче може да се очакват около местните избори през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Докато телекомите произволно надписват сметки, ще го духат в събирането им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
barbaronatheone
преди 8 години
Здравейте приятели,вчера попаднах на изключително полезен сайт, който предоставя информация за градският транспорт в София, разписания, маршрути....интересното е че показва маршрутите на карта. Със сигурност, ако използвате градски транспорт ще ви бъде от полза и затова ви го споделям. ***.razpisanieto.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
SS-23
преди 8 години
Наблюдава се обаче и ръст на длъжниците сред младите гора на възраст 20-30 години, които са взели недобре обмислени финансови решения основно заради ниската им финансова грамотност, допълни тя---Това е изкривено тълкуване! Никой не е взел насила парите на банката, ТЯ сама ги е отпуснала, на базата на липса на адекватен критерий за оценка на платежоспособността! Възникването на "лош" заем се дължи в 90% на лошата преценка на банката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още