IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка ни препоръчва намаляване на ДДС върху лекарствата

Високият данък има по-сериозна тежест върху по-бедните, припомнят от организацията

09:25 | 24.08.15 г. 14
Световната банка ни препоръчва намаляване на ДДС върху лекарствата

ДДС върху лекарствата в България е твърде висок и трябва да се намали, препоръчва Световната банка в доклад с насоки за реформиране на сектора на лекарствените продукти у нас, пише в. "Сега".

Документът е част от споразумението между банката и България за предоставяне на консултантски услуги. Другите изводи са, че пациентите плащат прекалено много от джоба си за медикаменти, а системата за включване и плащане на лекарства от здравната каса не е ефективна.

"При ставка 20% ДДС върху лекарствата е твърде висок. България е сред малкото държави - членки на ЕС, които не прилагат диференцирана ставка", коментират от Световната банка.

У нас има само една диференцирана ставка за ДДС - за туризма данъкът е в размер на 9%, но дори и това е "съществено по-високо в сравнение със ставката, прилагана за лекарства в някои страни”, е записано в доклада.

От организацията посочват още, че във Великобритания, Ирландия и Малта няма ДДС за лекарства, а в Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва и Унгария ставката е 5% или по-малко.

"Следва да се обмисли намаляване на ДДС до сходно равнище с други страни от Централна и Източна Европа", препоръчват експертите. Високият данък има по-сериозна тежест върху по-бедните, а и голяма част от лично плащаните здравни разходи у нас са за лекарства, мотивират се те.

От здравното министерство не коментираха тази част от доклада. Предложения за диференциран ДДС върху лекарствата у нас са правили редица опозиционни партии, включително Синята коалиция през 2009 г. и Лъчезар Иванов от ГЕРБ по времето на тройната коалиция. Всички управляващи обаче отхвърлят подобни текстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Това по никакъв начин не променя нещата. Лекарствата са непропорционален дял, защото останалите разходи са малко и всичко друго е недофинансирано. Именно това, което съм написал, ще доведе до по-добро финансиране на други неща и пропорцията ще се оправи, средствата биха могли да се използват целево, а не за поевтиняване на парацетамола. Какво точно значи "само признатите от здравната каШа"... те нали без това са безплатни за пациента? Пък и съм убеден, че падне ли ДДСто за "признатите" списъка им ще набъбне веднага и ще се почнат протести, защо се признава парацетамола а не се признава виаграта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
Принципно сте прав за намаляването на някои стоки, НО в дадената ситуация причината за искане за намаляване на ДДС е съвсем различна, не е подпомагане на най-бедните, а че тук ""Лекарствата представляват не само непропорционален дял от разходите за здравеопазване (38% от общите разходи в сравнение със средни стойности в ЕС от около 25%), но и бремето на покритите разходи със собствени средства също е прекомерно, вероятно възлиза на 81% от общите фармацевтични разходи.". Предполагам, че не е трудно да се намали ДДС само за признатите от здравната каса лекарства.П.п. цялата статия е в "СЕГА", от там е цитата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 8 години
Do 1Absolutno prav si Po dobria vaariant da se namali obshtata stavka na DDS Primerno ot 20 % na 18 ili dori 17 % No predi tova da se sategne sdravo neplashtaneto na DDS vkluchitelno satvor Tova she uvelichi rasko prihodite i she dade vasmognost da se namalat zenite na lekarstvata sa bedni Ako namalat samo DDS sa lekarstvata targovzite she sapochnat da prodavat samo lekarstva V Bul sa maistori na takiva vratki
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
НЕ! Аз не мога да разбера до кога ще се бърка популисткото намаляване на ДДС за "някои" стоки, със социалната политика? Като искат да намалят тежестта върху по-бедните, да се изчисли колко ДДС се събира от лекарствата и всяка година, процент от тези данъчни постъпления да се насочва към здравеопазването, като отиде за увеличаване на лекарствата по здравна каса или за финансиране на клинични пъреки или за ново оборудване в болниците. Като намалим ДДСто, първо не е ясно какво ще се приема за лекарство и второ, не е ясно намаленото ДДС къде ще иде - в намалени цени или в джоба на фармацефта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още