IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С промени в наредбите и контрола ще се подобрява отчетът на горивата

Под 1% са нарушенията, установени при последната проверка, обхванала всички бензиностанции в страната, отчете икономическият министър

13:06 | 28.08.15 г.
С промени в наредбите и контрола ще се подобрява отчетът на горивата

Икономическото министерство готви структурни промени в органите, които контролират бензиностанциите, ще бъде създадена и лаборатория за контрол на софтуера на измервателните уреди и ще бъдат поправени празноти в нормативната уредба, съобщи пред журналисти ресорният министър Божидар Лукарски, цитиран от БТА.

Готвените промени са свързани с проверките на бензиностанциите заради съмненията за манипулиране на данните от устройствата, които отчитат продадените количества, както и за качеството на горивата на пазара.

"Сега не можем да контролираме връзката между сървърите на обектите с Националната агенция за приходите (НАП). Има съмнения и сигнали, че чрез хакерски натиск се манипулират данните, подавани от компютрите на бензиностанциите към НАП ", каза Лукарски.

Освен промените в контролните органи и създаването на лабораторията, от Министерството ще работят за премахване на празноти и в нормативната уредба. Сега при ремонт на безиноколонките се поставя работна пломба, която важи седем дни.

В двуседмичен срок трябва да се постави нова, сертифицирана пломба. Тоест има "законова двадесетдневна дупка", в която са възможни манипулации, отбеляза още Лукарски. Затова и от ведомството ще предложат да има лицензионен режим на фирмите, поставящи работните пломби, както и те да се поставят в присъствието на експерти от държавните контролни органи.

Глобите за неправилно измерване на горивата сега са 500 лева за първо нарушение и 1000 лева за следващо нарушения. Тези глоби се "избиват" само за един работен ден, затова се предлага вдигането им, каза още Лукарски.

Днес той официално представи данните от проверките на всички бензиностанции в страната. Нарушенията са под 1%, стана ясно от представената информация.

48% от нарушенията са отчетени при малки бензиностанции, а 52 на сто са при обекти на големи вериги. 60 процента от нарушенията са за количеството отчитано гориво, а 40 процента - за нарушени пломби по разходомерите.

Проверките продължават и няма да са кампанийни, обеща Божидар Лукарски. От взетите близо хиляда проби има нарушения в седем процента в качеството на горивото. Нарушенията са свързани с съдържание на биоетанол, на сяра и с други характеристики на горивото, допълни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още