IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Знаците "Х" или "V" отбелязват вота на референдума

Бюлетината съдържа въпроса за провеждане на референдума и двата възможни отговора – „Да” и „Не”

15:36 | 23.09.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Знаците "Х" или "V" отбелязват вота на референдума

Правителството одобри вида и съдържанието на информационния лист за национален референдум с въпроса „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“

Информационният лист съдържа информация за мотивите за провеждане на национален референдум на 25 октомври 2015 г., като информира детайлно за начините на гласуване, времето, мястото и реда за произвеждане на референдума, съобщават от пресслужбата на кабинета. 

Право да гласуват на национален референдум имат българските граждани с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума – 10 август 2015 г. Гласуването се провежда по актуализирани списъци от изборите за народни представители през 2014 г.
Гласуването се извършва с отделни бели бюлетини.

Бюлетината съдържа въпроса за провеждане на референдума и двата възможни отговора – „Да” и „Не”, изписани с еднакъв, едър шрифт. Всеки гласоподавател гласува, като върху бюлетината отбелязва със знак „Х” или „V” избрания от него отговор, поставя бюлетината в плик и пуска плика в избирателната урна, като полага подпис в списъка.

Гласуването на територията на страната се провежда в избирателните секции, в които ще се гласува за общински съветници и кметове. Денят за гласуване в страната започва в 6,00 ч. и приключва в 19,00 ч.

Гласуването извън страната се провежда в секции, образувани в изпълнение на Изборния кодекс от ръководителите на дипломатическите и консулски представителства на България при спазване на законодателството на съответната държава. Денят за гласуване на националния референдум извън страната започва в 6,00 ч. местно време и приключва в 19,00 ч. местно време.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.:,Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път'Не подкрепям нищо такова.1. Ако бяхме толкова добри с електронните референдуми досега щяхме да имаме електронен търг на Викри (за живопис, акварел, вино и т.н.) който на практика е абсолютно същото нещо както електронното гласуване, но без някои ограничения2. Ако толкова бяхме честни и почтени с електронните търгове всичките ни обществени поръчки щяха да са в изрядно състояние3. Ако разбирахме нещо от електронни трансакции щяхме да печелим пари по световните борси, а не да се занимаваме с продажба и отдаване на франчайзинг на 'финансови инструменти'.4. Ако проблемите на кибер-анализ и кибер-сигурност бяха за допитване до народа, господата Обама и Ши Джинпин нямаше да се срещат на дебат по сателита, а щяха да си направят по едно допитване.5. Народното събрание и сега може да приеме електронно гласуване -внася се предложение, обсъжда се и се гласува. На кого е необходимо това допитване до народа и за какво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Ще гласуваме или ще избираме?От какво имат нужда нашите политици!Май май само от гласа ни!За избор не става дума!Ако има реален избор, трябва да има опция, че не избираш ниКой!Има ли такава опция, народът ще гласува на 100%.Резултатът ще е поне 77% против предложените лакейчета и евентуално 15 до 17 % ще са гласували за посочените, а останалите ще са "невалидни>!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още