IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: Държавна намеса ще създаде спекула на пазара на горива

Правителството подкрепя бизнеса с намаляване на административната тежест, категоричен е икономическият министър

12:44 | 25.09.15 г. 1
Лукарски: Държавна намеса ще създаде спекула на пазара на горива

Държавна намеса на пазара на горива ще предизвика спекула и ще създаде допълнителна административна тежест за бизнеса. Това коментира по време на парламентарния контрол икономическият министър Божидар Лукарски.

От парламентарната трибуна той отговори на въпрос на депутата от АБВ Светослав Белемезов относно защитата на бизнеса срещу високите цени на горивата. Депутатът посочи, че дизелът в България е най-скъп в целия Европейски съюз, макар и страната да е най-бедният член на общността.

Лукарски не се съгласи с това определение, но призна, че цената у нас е висока.

Икономическият министър обаче е категоричен, че цената на горивата у нас трябва да се определя на пазарен принцип – на базата на търсенето, производствените разходи, стойността на долара и ситуацията на международните пазари, както и от акцизите и таксите.

По отношение на подкрепата на бизнеса Лукарски отчете, че един от приоритетите на правителството е подобряването на бизнес средата у нас и част от мерките е намаляването на административната тежест за бизнеса. Предвидени са 129 мерки, които да спестят 144 млн. лева за бизнеса у нас.

За Белемезов българският бизнес трябва да бъде защитен от високите цени на горивата, дори и в условията на пазарна икономика. В противен случай се защитават интересите на големите монополи, каза той.

Лукарски посочи, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е контролирана от парламента, има думата по отношение на това защитават ли се монополите у нас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Един напълно неадекватен, безполезен, дори вреден министЕр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още