IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата игра с минималните прагове

Работодателите, които отказаха да се споразумеят, може да излязат големият губещ, а пазарът на труда ще търпи негативи според експерт

08:00 | 23.10.15 г. 7
Голямата игра с минималните прагове

И тази година договарянето на минималните осигурителни прагове по браншове създаде напрежение. Казусът се завъртя и приключи в рамките на няколко дни след неочаквана намеса на премиера. Големият въпрос обаче остава – защо половината от икономическите сфери не пожелаха договаряне и как административният подход ще се отрази на пазара на труда. Възниква и въпросът дали работодателите, които отказаха да се споразумеят, може да излязат големият губещ в тази игра.

Във всички случаи липсата на споразумение в няколко десетки сфери е лош сигнал, водещ до различни изкривявания на трудовия пазар – съкращения, ниски заплати при по-високи осигуровки, преминаване на непълно работно време и други, коментира за Investor.bg Иван Нейков, председател на Балкански институт по труд и социална политика.

Всъщност минимални осигурителни прагове се договарят между работодателите, бизнеса и синдикатите вече 12 години. Досега нито един министър на труда, като изключим служебния Йордан Христосков от миналата година, не е упражнил правото си на административно налагане на ръст на праговете. Тази година обаче социалният министър Ивайло Калфин изненадващо упражни това свое законово право.

И така Калфин обяви, че минималните прагове в недоговорените икономически дейности, които се оказаха 37 на брой, ще бъдат увеличени със 7,5%, като се изключи тютюневият бранш. Впоследствие, след намесата на Бойко Борисов, и тази икономическа сфера бе включена в списъка. Постигнатите споразумения се отнасят до 48 сектора, а в останалите 37 сектора партньорите не се разбраха и повечето ще бъдат засегнати от административно наложения ръст.

Изключението на Калфин бързо бе коригирано въпреки представените обективни аргументи. Според министъра осигурителните прагове в тютюневия бранш не трябва да бъдат вдигани заради липсата на растеж в отрасъла. Позицията на премиера обаче обърна нещата с мотива да не се подхожда избирателно.

„Това, което всъщност се случи, беше неочаквано за работодателите от тези 37 сфери“, коментира Иван Нейков. Той обърна внимание, че тази година половината от икономическите сектори въобще не са пожелали да преговарят, което на практика ги поставя в по-неизгодна позиция.

Нейков подчерта, че става дума за няколко десетки отрасъла, за които наложеният ръст от 7,5% се е оказал висок, тъй като не са излезли от кризата, но откри в поведението им тактическа грешка. По думите на експерта е било възможно да предложат минимален ръст от 1-2%, но те не са го направили и сега ще са принудени да вдигнат праговете с цели 7,5%. Нейков предположи, че е възможно тези работодатели да са останали с грешно впечатление от практиката от минали години, когато министрите не са налагали административен ръст. Именно за тези работодатели се задава тежка 2016 година, прогнозира Иван Нейков.

Неговото очакване е, че работодателите от икономическите дейности, които все още са в криза, ще продължават да дават ниски заплати, но в същото време ще са длъжни да правят осигуровки на по-високи прагове, което е отдавна позната некоректна практика на пазара на труда у нас. Друга очаквана възможност е работниците да бъдат назначавани все повече на непълно работно време, което също би спестило от осигуровки. Възможна последица е и редуцирането на работни места за сметка на по-високи възнаграждения.

В същото време работодатели отново извадиха на дневен ред идеята за отмяна на изискването за ежегодно договаряне на минимални осигурителни прагове по длъжности и икономически сектори, защото ефектът от тях е негативен. Според Иван Нейков има основания за преразглеждането на този инструмент, тъй като засега няма обективен анализ за ефективността на минималните осигурителни прагове. Време е за коректен анализ за смисъла от праговете, категоричен е експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
На лоши кучета наморник - на лоши хора строги закони Преди 1-2месеца писах на Мин.съвет ,Нар.събрание и Президента да се въведе нака.отговорност за неиздаване на кас.бележка както от 2015год. стана за укриване на осигуровки Обяснил съм всичко в коментар 1 - http://darikfinance.bg/***/115933#comments , и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда -
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
gabarduk
преди 8 години
"Добър ход на Калфин предизборно" кое му е доброто? Напротив - лошо е.Работодателя няма нито да увеличи заплатите, нито ще поеме целия % увеличение т.е С това обикновенния работник го отнася. Сега ще получава по ниска заплата.увеличението не е толкова голямо че да говорим за драстично увеличаване на сив сектор и съкращаване на хора , но някои които са наръба може и да го направят. Честито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
redcretin
преди 8 години
Ти си уникален хахахаха, да идеш в немско и да се хванеш при албанци мухахахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Те тия неща имат пряка връзка с просперитета на едно общество. Нашето е подобно ако не и по зле от латино-американските бананови републики. Крадеш , грабиш , лъжеш а откраднатото харчиш в цивилизования свят. Народа ти -кучета го яли! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 1
v_tin
преди 8 години
Работих за албанска фирма в германия и един от работниците се оплакал в някой от синдикатите че не се плаща труда в събота и неделя по кодекса. Тези от синдиката, къде са стояли къде са се крили не знам, но в даден момент ни събраха нас и представител на фирмата и започнаха едни разпити едни чудесии, не си е работа, след това фирмата започна да плаща всичко и разбрах че е имало някаква голяма глоба + ревизия на всички обекти, направо на фирмаджиите им се плачеше. Ей така се работи, а не като нашите- 50лв на синдиката и работника кучета го яли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"...че работодателите от икономическите дейности, които все още са в криза, ще продължават да дават ниски заплати, но в същото време ще са длъжни да правят осигуровки на по-високи прагове, което е отдавна позната некоректна практика на пазара на труда у нас. Друга очаквана възможност е работниците да бъдат назначавани все повече на непълно работно време, което също би спестило от осигуровки. Възможна последица е и редуцирането на работни места за сметка на по-високи възнаграждения."===Няма да е чудно изброените възможности да се случат. Все пак да не забравяме че са БГ -бизнес! :)))) Но има една БГ приказка "Хитрата сврака ...с двата крака..." :)))) ,,,,ще мине време и ще видим докъде с хитруванията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Той обърна внимание, че тази година половината от икономическите сектори въобще не са пожелали да преговарят, което на практика ги поставя в по-неизгодна позиция."===Свикнали мишоците държавата да е САМО тяхна. Дори зор формално да ПОЖЕЛАААААЯТ не си дали! :)))) Добър ход на Калфин предизборно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още